Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. november 2013 kl 22.20 Norsk nok?

Tradisjoner og dilemmaer


Bunader og folkedans blir en ny opplevelse for flere av deltakerne i den tredje episoden av realityserien "Norsk nok?". Det blir også en diskusjon om ekteskap på tvers av religioner mellom hovedpersonene.

Alle deltakerne får på seg bunader og drar på besøk til Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Og det er noe som skjer med dem når de går med nasjonaldrakten. De er stolte og føler seg mer norske enn noen gang.

Rama mener alle ser ut som muslimer fordi de er så tildekket. Ikledd bunadene skal de danse folkedans. Det er litt problematisk for Rama, som ifølge religionen sin ikke skal ha kroppskontakt med en fremmed mann.

Ekteskap og religion
Tilbake i huset begynner deltakerne å diskutere ekteskap på tvers av religioner. Fahim blir satt i en knipe når han blir spurt om døtrene hans vil kunne gifte seg med andre enn muslimer.

Rune sier at han ville ha vært skeptisk dersom barna skulle gifte seg med en muslim. Men han ville blitt like betenkt dersom det var snakk om å få en pinsevenn inn i familien.

Om serien
40 år med innvandring har endret Norge og oppfatningen av hvem nordmannen er. Mest synlig er det i Oslo, hvor hver fjerde borger har bakgrunn fra et annet land. Men selv om vi bor tett i hovedstaden, bor vi likevel ofte adskilt.

"Norsk nok?" bringer sammen åtte vidt forskjellige mennesker – fire «gamle» og fire «nye» nordmenn som vanligvis ikke ville hatt kontakt. Nå flytter de sammen for å lære hverandre å kjenne. Ulik bakgrunn og tro havner under samme tak. Verdier og holdninger blir satt på prøve.

Utover i serien, etter oppholdet i huset, skal de besøke hverandre hjemme to og to. Her får de brynt seg på forskjeller, samtidig som de blir enda bedre kjent. Lærer de noe av hverandre når de inviterer mennesker de til vanlig ikke ville omgås inn i livene sine, eller blir fordommer bekreftet?

Presentasjon og bilder av hovedpersonene finnes i premiereomtalen:
Norsk nok? - episode 1

Norsk dokumentar/realityserie
Produsert av: NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Prosjektleder: Ellen Benedikte Kasnes, 986 43 872
Pressekontakt: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00


LENKER
  • Norsk nok? - episode 1