Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. desember 2007 kl 20.10 Utenfor Eden: Drømmen om Edens hage

Kampen for det gode liv

I det siste programmet i
I det siste programmet i "Utenfor Eden" blir vi med og høster bark til vinkorker i den andalusiske eikeskogen. (Foto: NRK)
Det tredje programmet i serien "Utenfor Eden" viser hvordan vi i kampen for det gode liv fremdeles påvirker landskapene rundt oss, men gjerne på andre måter enn før. Her spiller vi golf og høster korkeikbark i Spania. Vi dyrker tulipaner i Nederland og besøker en kullgruve på Svalbard. Også dette er et landskap tilpasset menneskelige behov.

Helt siden vi begynte å dyrke jorden, har vi mennesker jobbet så svetten siler. I kampen for å overleve har vi endret naturen. Vi har hugget ned eller svidd av skogen, sådd korn og satt poteter, laget kanaler og ledet vannet ut på markene.

I serien "Utenfor Eden" har forsøkt å finne ut hvorfor disse endringene skjedde og hva de har gjort med oss. Vi må helt tilbake til begynnelsen, til Edens hage. For kanskje er det nettopp drømmen om Edens hage som har drevet oss i ti tusen år. På vårt enkle menneskelige vis har vi forsøkt å gjenskape det bekymringsløse livet og den overfloden som der var tilgjengelig for oss, og noen ganger har vi følt at vi nærmet oss.

Golfbanen – vårt nye Eden
I dag har mange av oss langt mer enn vi trenger, men også et liv i luksus har følger for landskapet omkring. Vår tids Eden er golfbanene, som sprer seg som ild i tørt gress over store deler av kloden. Her kan vi leke oss i et paradisisk landskap og glemme slit og arbeid. Vi slipper å luke ugras eller sørge for at plenen har nok vann. Det kan andre ta seg av. Som Adam og Eva skal vi leve som uskyldige bekymringsløse barn.

Vi skal også bli med til eikeskogene i Andalucia, i hjertet av den tradisjonsrike spanske vinkorkindustrien. Vi får se hvordan behovet for kork til vinflaskene våre virker inn på landskap og levevis i Spania, og vi blir med og dyrker tulipaner i Nederland.

Frøbank
I en gammel gruvegang på Svalbard, langt inne i fjellet, bak tunge ståldører, står en svart container fylt opp med trekasser. I dem ligger plantefrø i små glasskolber. Det er her Den Nordiske Genbanken tar vare på plantenes genetiske mangfold, i tilfelle noe skulle gå galt på veien. Genbanken er opprettet for å gi sikkerhet mot menneskenes manipulering med livsformer.

I fjellene nordøst i Tyrkia skal vi til Eufrats kilde, som dannet grunnlag for noen av de aller første store jordbrukssivilisasjoner i verden. Ifølge Bibelen var Eufrat en av fire elver som hadde sitt utspring fra Edens hage. Her møter vi fruktdyrkeren Mustafa, som har fått merke at presset på ressursene overstiger jordens tåleevne. I vår iver etter å gjenskape Edens hage, gjør vi nettopp det motsatte.

Om serien
Storsatsningen "Utenfor Eden" handler om samspillet mellom menneske og natur, og hvordan ulike samfunn verden over utnytter og former landskapene utfra sine behov. Med sin blanding av reiseskildring, natur- og kulturreportasje, historie og mytologi byr de tre programmene på opplevelse og kunnskap i ett.

"Utenfor Eden" er produsert i samarbeid mellom NRK Program riks i Bergen og Univisjon ved Universitetet i Bergen. Det er det samme miljøet som stod bak seriene "En reise i vannets historie" og "Blå rikdom", som begge ble store internasjonale suksesser.

Opptakene er gjort i Peru, Etiopia, Spania, Nederland, Tyrkia, Irak, Nepal, Kina, Tibet, Hellas, USA, Svalbard og Vestlandet.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentarserie i 3 deler
Produsert av NRK Program riks i samarbeid med Universitetet i Bergen
Manusforfatter og forteller: Svein Haaland
Prosjektleder: Thomas Hellum
Regi: Thomas Hellum og Nils Arne Sæbø
Foto: Anette Berentsen og Nils Arne Sæbø
Produksjonsleder: Gunn Aasen
Postprodusent: Cecilie Skurtveit
Pressekontakt:Helene Amlie , 23 04 77 51/95 10 02 99