Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. oktober 2006 kl 23.15 Utsyn: Juksemedisin

Falsk medisin og bitre piller

Falsk medisin! Nok et bevis på samvittghetsløse forbryteres spill med menneskeliv. (Foto: BBC Worldwide)
Falsk medisin! Nok et bevis på samvittghetsløse forbryteres spill med menneskeliv. (Foto: BBC Worldwide)
Den nigerianske legen Dora Akunyili fører an i opprydningen på et marked som oversvømmes av falske medisiner.

Hva ville du si om du forsøkte Viagra som viste seg å være falsk? Eller du tok medisinen Pfizers Lipitor for å få bukt med det høye kolesterolinnholdet i blodet ditt – og medisinen viste seg å være virkningsløs fordi den var falsk? Eller du ga medisin til barna dine, medisin som viste seg å være farlig og som forårsaket deres død?

Malariaens doble svøpe
Blant annet har slike medisiner framkalt superfluer som overfører malaria-parasitten, samt ultra-resistente malariabakterier som kan mutere.

Dora Akunyili er øverste administrator Nigerias mat- og medisinaldepot, og det er hennes oppgave å få en slutt på samvittighetsløse forbryteres handel med falske medisiner og få senket de store dødstallene som deres virksomhet forårsaker.

Drapsforsøk
Hennes kamp mot uvesenet har allerede begynt å virke. For to år siden innfridde bare halvparten av all medisin i Nigeria vanlige kvalitetskrav. I dag er standarden hevet betraktelig.

Men blant de profesjonelle medisin-forfalskerne er dr. Akunyili ikke mye populær. Ikke mindre enn syv menn er satt i arrest for ulike forsøk på å ta livet av henne. De deltok alle i den illegale produksjonen av medisiner. Likevel, med mengdene av juksemedisin som blir beslaglagt og destruert hver måned i Nigeria, er veien fram ennå lang.

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Bad Medicine
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no