Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. januar 2004 kl 21.30 Svarte penger - hvite løgner

Fanget i dobbeltspill

Trond Espen Seim i hovedrollen som Sverre. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Trond Espen Seim i hovedrollen som Sverre. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Den uerfarne politimannen Sverre handler i beste mening når han forsøker å hjelpe en ung alenemor som er i store vanskeligheter. Men prisen blir høy. Valgene han gjør, fanger ham inn i et farlig dobbeltspill og får livet hans til å forandre retning.

NRK Dramas storsatsing "Svarte penger – hvite løgner" er en thriller på åtte timelange episoder om hvordan en velmenende politimann ufrivillig havner i et vanskelig moralsk dilemma. Det er også en kjærlighetshistorie der begivenhetene utløses av en fascinasjon som etter hvert utvikler seg til en "umulig" forelskelse.

Jarl Emsell Larsen har regissert serien som skildrer miljøet på begge sider av loven i hovedstaden. De åtte episodene utgjør én sammenhengende historie der handlingen foregår i løpet av tre år.

Praksis på Stovner
Seriens hovedperson, Sverre Fjeld (Trond Espen Seim) kommer fra Elverum og tar etter endt utdanning praksistiden sin ved Stovner politikammer. Ute på patrulje kommer han i kontakt med Trude (Ane Dahl Torp), som gjennom sin eksmann er trukket inn i et kriminelt miljø. Etter hvert begynner han å engasjere seg mer enn sunt er for å hjelpe den unge kvinnen og hennes lille datter Sara til å få et bedre liv.

Når Sverre havner klemme mellom samvittigheten og loven, gjør han et skjebnesvangert valg. Snart begynner snøballen å rulle, og problemene tårner seg opp for ham. Imens venter ungdomskjæresten og forloveden Randi (Tone Mostraum) intetanende hjemme på storgården i Elverum og forbereder bryllup.

Sverres eldre kollega, den kyniske Arne, blir spilt av Per Schaanning, mens Jon Øigarden spiller kollegaen Per Erik. En sentral rolle har også Jan Sælid, som spiller kjeltringen Joakim.

Omfattende research
Det er nærmere ti år siden Jarl Emsell Larsen begynte å arbeide med de første idéskissene til "Svarte penger – hvite løgner" sammen med medforfatteren Ulf Breistrand. Serien er resultat av omfattende research både i politiets hverdag og i kriminelle miljøer.

Jarl Emsell Larsen og Ulf Breistrand har samarbeidet siden tidlig på 80-tallet, og er kjent for NRK-serier som "De hvite bussene", "Fedrelandet" og "Offshore", samt TV2-serien "Fox Grønland".

Serien er i hovedsak tatt opp på location i Stovner-området, Oslo sentrum, Elverum og Bærum. Innspillingen foregikk i løpet av sju måneder fra august 2002 og bød på store utfordringer. Blant annet ble hele Sinsenkrysset sperret av under filmingen av en femten meter høy gassbrann. For å hjelpe til med slike stunts og med spesialeffekter, ble den kjente danske stuntmannen Martin Spang Olsen hyret inn.

"Svarte penger - hvite løgner" vil senere bli utgitt på DVD og skal også vises i Sverige og Danmark.

Skuespillerne

Trond Espen Seim

31 år, fra Oslo. Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1996 og hadde etter det store roller ved Rogaland Teater ("A Clockwork Oragnge", "Romeo og Julie) før han kom til Den Nationale Scene i Bergen i 1998. Der gjorde han stor suksess i hovedrollen som Julian i maratonforestillingen "Keiser og Galilæer". Siden 2001 har han vært engasjert ved Nationaltheatret, der han i høst spilte den eldre broren i "Festen" og Mikkel rev i "Dyrene i Hakkebakkeskogen". Denne sesongen spiller han lord Leicester i Schillers historiske drama "Maria Stuart" (premiere 17. januar), og han skal overta han det kunstneriske ansvaret for Torshovteatret sammen med Mads Ousdal og Jon Øigarden. Seim har også en hovedrolle i Erik Poppes kommende spillefilm "Hawaii Oslo". Gjennom hele sine teaterkarriere har Seim høstet stor anerkjennelse av anmelderne, og i 2000 mottok han Hedda-prisen for fremragende sceneprestasjoner.

Ane Dahl Torp

28 år, fra Bærum. Hun gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1999. Fram til 2001 var hun ansatt ved Teatret Vårt i Molde, der hun blant annet spilte tittelrollen i "Hedda Gabler". Siden har hun vært tilknyttet Det Norske Teatret. Der spilte hun i høst Masja i Tsjekhovs "Måken" og Joanna i "Sjeler i natta". Kommende sesong spiller hun i Strindbergs "Eit draumspel". Hun hadde den kvinnelige hovedrollen i "Dåpen", en av filmene i NRK-serien "Fire høytider" (2000) og spiller den unge fru Ibsen i Jon Fosses nye tv-drama "Suzannah" (NRK1 1. nyttårsdag). I NRK Radioteatrets hørespillserie "Frøken Detektiv" som ble sendt i desember, spilte hun tittelrollen. Hun var Thomas Giertsens drømmedame i kinosuksessen "Kvinnen i mitt liv" og medvirker i Torun Lians kommende film "Ikke naken".

Tone Mostraum

29 år, fra Porsgrunn. Hun begynte sin karriere i Porsgrunn Amatørteater som 12-åring og gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1999. Siden har hun arbeidet blant annet ved Thesbie Teatret, Hordaland Teater, Det Åpne Teater og Det Norske Teatret. Fra høsten 2000 til 2003 var hun ansatt ved Teater Ibsen, der hun debuterte i rollen som Julia i Lars Noréns "Tiden er vårt hjem". Siden høsten 2003 har hun vært tilknyttet Trøndelag Teater, der hun kommende sesong skal spille i Jesper Halles "Lilleskogen" som har urpremiere 20. januar. Fra slutten av mars spiller hun Hilde Wangel i Ibsens "Byggmester Solness" på samme teater. På tv hadde hun den kvinnelige hovedrollen i "En mann må gjøre det han må" (regi: Morten Tyldum, NRK 1995).

Jan Sælid

33 år, fra Oslo. I 1996 gikk han fra Teaterhøgskolen til Nationaltheatret, der han spilte i stykker som Martin McDonaghs "Krøplingen", Tsjekhovs "Måken". Fra høsten 1998 var han i to år tilknyttet Torshovteatret, der han bl.a. spilte tittelrollen i "Don Juan". De siste par årene har han vært frilanser og opptrådt ved Hålogaland Teater og Teatret Vårt i Molde, og han har spilt en rekke sommerforestillinger i Fredrikstad. I høst medvirket han i Jo Strømgrens "Antikvariatet" på Nationaltheatret og i "Det gode menneske fra Sezuan" på Centralteatret. Ved siden av skuespillerkarrieren har han arbeidet som teaterinstruktør. Film- og tv-roller omfatter "Sejer – se deg ikke tilbake", "Blind gudinne" og "Salige er de som tørster".

Janne Formoe

28 år, fra Kristiansand. Spilte i mange år i Kristiansand barne- og ungdomsteater og i sin fars (Terje Formoe) forestillinger om Kaptein Sabeltann. Hun gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2000. Senere var hun vært ansatt på Teater Ibsen og Trøndelag Teater før hun i 2003 fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Hilde Wangel i Riksteatrets oppsetning av "Byggmester Solness". Fra i høst har hun vært engasjert ved Nationaltheatret der hun spiller i "Dyrene i Hakkebakkeskogen" og "Det kalde barnet". Hun spilte en hovedrolle i suksessfilmen "Buddy" som hadde premiere i fjor høst.

Per Schaanning

44 år, fra Skien. Utdannet ved Teaterhøgskolen og debuterte i 1986 på Den Nationale Scene, der han var til 1988. På 90-tallet hadde han store roller ved Teatret Vårt og Trøndelag Teater før han ble ansatt ved Teater Ibsen i 2000. I dag er han tilknyttet Det Norske Teatret der han bl.a. har spilt i "Draumen om Narnia", "Orestien" og "Bikubesesong". Kommende sesong spiller han i Strindbergs "Eit draumspel". Han har hatt roller i filmene "Pan" (1995), "Amatørene" (2001) og "Mors Elling" (2003), og i komiserien "Mia".

Spenningsserie i åtte episoder
Produksjon: NRK Drama
Idé og manus: Ulf Breistrand og Jarl Emsell Larsen
Regi: Jarl Emsell Larsen
Prosjektleder: Anne Birte Brunvold Tørstad

I de viktigste rollene:
Sverre (politibetjent) – Trond Espen Seim
Trude (alenemor) – Ane Dahl Torp
Randi (Sverres forlovede) – Tone Mostraum
Joakim (venn av Trudes eksmann) – Jan Sælid
Kine (Trudes venninne) – Janne Formoe
Arne (politikollega) – Per Schaanning

I øvrige roller bl.a.: Jon Øigarden, Tone Danielsen, Anne Ryg, Anders Dahlberg, Ove Christian Owe, Erik Hivju, Ketil Høegh, Trond Brænne, Veslemøy Haslund, Anders Danielsen Lie, Lasse Kolsrud, Svein Scharffenberg, Jorunn Kjellsby, Per Jansen, Andrine Sæther, Ellen Birgitte Johannessen, Ine Jansen, Mads Ousdal, Nils R. Muller

Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • Les mer