Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. oktober 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Nord i havet, sør i skogen

Ut i naturen: Nord i havet, sør i skogen

NRK1 torsdag 21. oktober kl 19.35
Ut i naturen: Nord i havet, sør i skogen

Fyrvokter møter skogvokter

I kveldens \"Ut i naturen\" besøker en fyrvokter fra nord og en skogvokter
fra sør hverandres arbeidsplasser. En kald februardag kom skogvokter Thor Krog fra Østfold på besøk til fyrvokter John Sivert Nilsen på Tennholmen fyr utenfor Bodø. I sommer møttes de to igjen på Krogs \"hjemmebane\" i branntårnet i Østfolds dype skoger.
\"En utrolig opplevelse\". Det var den spontane reaksjonen fra den 75 år gamle skogvokteren da han steg ut av helikopteret på Tennholmen fyr en kald februardag i år. Dette var Thor Krogs første tur så langt nord - og hans første møte med det store havet og menneskene som befolker fyret der ute.
- Det spruter så fælt, sa han da han så sjøen slå inn mot den lille holmen.
Tennholmen er en stor stein ute i havet vest for Bodø. 150 meter i alle retninger, stein på stein, og så det uendelige havet. Lengre vest skimter vi Lofotveggen, og i øst ser vi fjellene som strekker seg inn mot Sverige.

Fra tårn til tårn
- Hit ut tok vi med Thor Krog som om sommeren sitter oppe i et tårn på Linnekleppen i Østfold for å vokte skogen for brann, forteller Leif-Erik Michaelsen fra NRK Nordland. John Sivert Nilsen og hans kolleger sitter på Tennholmen, passer fyret, melder om vind og vær, skyformasjoner og bølgehøyde. Døgnet rundt sender de sine beskjeder til meteorologene slik at de sjøfarende trygt kan seile langs den værharde nordlandskysten.
Tennholmen er et av de vel 30 fyrene langs kysten vår som er bemannet. En gang bodde familier her ute på steinen. De hadde husdyr og måtte skaffe det nødvendige til livets opphold ute på holmen. En uforståelig tanke i dagens Norge.
I dag er dette historie, men for østfoldingen Krog ble oppholdet en begivenhet utenom det vanlige. Det er store avstander i dette langstrakte landet, og vi kjenner hverandre kanskje dårligere enn vi tror. Etter tre dager dro Krog hjem full av inntrykk og opplevelser.

Gjenvisitt
Nilsen og Krog møttes igjen i sommer på Krogs hjemmebane, Linnekleppen, som er Nord-Europas eneste bemannede branntårn. Det ligger på grensen mellom Rakkestad og Marker kommuner. Med tårnet er dette Østfolds høyeste punkt, \"hele\" 340 meter over havet. Men utsikten er formidabel, og den gjorde et sterkt inntrykk på Nilsen fra nord.
I sommer dro fyrvokteren ned til de store skogene i Østfold. Herfra kan man se Gaustatoppen i Telemark, Holmenkollen, fergene på Oslofjorden og langt inn i Sveriges skoger.
Kontrasten til Tennholmen var slående - fra sus og brus og bølgeslag til skogens ro.
Forholdene i branntårnet er primitive: en liten bu på fire kvadratmeter, 50 trinn ned for å gå på utedo - og opp igjen. Og en hel kilometer å gå med ryggsekk for å hente vann. Nilsen hadde med seg torsk fra Nordland opp i branntårnet til sin \"vokter-venn\". Og han fikk oppleve registrering av branntilløp i Østfoldskogen og hvordan man peiler og varsler dette.

NRK1 torsdag kl 19.35

Naturprogram fra NRK Nordland og NRK Østfold
Ved Leif-Erik Michaelsen og Finn Børge Stenbek
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41