Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. desember 1998 kl 22.10 Edward om Edward

Edward om Edward (t)

NRK1 2. juledag lørdag 26. desember kl 22.10
Edward om Edward (2:2)

Eksil i luksus
Hertugen og hertuginnen av Windsdor levde et luksuriøst liv med legendariske selskaper i etterkrigstidens Paris. Prins Edward beretter mer i det andre programmet \"Edward om Edward\".
Prins Edward klarte å oppspore personer rundt eventyret om sin grandonkel Edward og hans kone Wallis Simpson. Disse bidrar til å krydre den kongelige versjonen om kongen som abdiserte for kjærlighetens skyld.
Blant annet får vi høre at Wallis hadde et biseksuelt forhold til en selskapskvinne.
Etter krigen levde ekteparet Edward og Wallis Simpson et svært så luksuriøst liv i en praktfull villa i Paris. De var kjent for å sløse med penger, og deres glamorøse selskaper ble viden kjent. Hver sommer dro de til New York, hvor de ble hilst velkommen som konge og dronning av amerikanernes sosietet.

Vendte hjem etter sin død
Hertugens livslange og inderlige ønsker om å få vende tilbake til sitt kjære hjemland ble først oppfylt etter hans død i 1972. Han ble gravlagt side om side med sin kone i Windsor, stedet der han startet veien til et liv i eksil. Han ble til slutt \"likestilt\" med sin kone i landet han elsket.
I Storbritannia hersker ennå en sterk følelse av at kongehuset aldri egentlig har tilgitt verken Edward eller Wallis Simpson for \"skandalen\", men det britiske folk har i ettertid vist både respekt og sympati for mannen som vedstod seg sin kjærlighet.
I dokumentaren får vite at hertugens spente forhold til den britiske kongefamilien ble bedre mot slutten av hans liv da han fikk besøk av dronning Elisabeth.
I programmet offentliggjør også for første gang en fransk overlege hemmeligheten rundt Edwards død og Wallis Simpsons testamente.
NRK1 lørdag kl 22.10

Britisk dokumentar
Ved prins Edward
Regi: Robert Bextor
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364