Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 10. mai 2001 kl 22.25 Profil: Profil: Yousuf Karsh - øyeblikket

Portrettfotografen som skapte ikoner

Yousuf Karsh – en av de siste, store portrettfotografene
Yousuf Karsh – en av de siste, store portrettfotografene
I 65 år har Yousuf Karsh presentert for verden en rekke kjente ansikter. Hans portrett av Winston Churchill i 1941 i Ottawa, bidro til å gjøre Karsh berømt. Fotografiene av Fidel Castro, Ernest Hemingway, John F. Kennedy og Albert Einstein regnes for verdens mest berømte fotografier.

Karsh har å portrettert berømte statsmenn, billedkunstnere, forfattere og skuespillere. Bildene er ”poserte”, likevel taler menneskene direkte til oss. De fremstår med sine indre egenskaper stilt til skue. Den nå 91 år gamle Karsh har holdt en rekke separatutstillinger og har blant annet utgitt ”Faces of Destiny” i 1946, ”Portraits of Greatness” i 1959, ”Karsh Portraits” i 1976 og ”Karsh Canadians” i 1978.

Fagmann av ypperste klasse
Programmet inneholder intervjuer med Karsh, som avslører hvorfor han er en fagmann av ypperste klasse. Hans tre brødre forteller om de tidlige årene da Karsh var en ambisiøs overklasse-fotograf, mens hans kone, Estrelita, forteller om mennesket bak masken. I sjeldne arkivopptak får vi se hvordan Karsh takler Leonard Bernsteins monumentale ego med grenseløs tålmodighet og takt.

Yousuf Karsh ble født inn i en forfulgt kristen familie i den tyrkiske delen av Armenia. Familien flyktet til Syria da Karsh var 14 år gammel. Da han var 16, sendte foreldrene ham til en onkel i Quebec i Kanada, som var portrettfotograf. Onkelen, George Nakash, forsto at unge Yousuf hadde talent for fotografering, og sendte 20-åringen til Boston i 1928 for å studere hos John H. Garo, en av toppfotografene i USA.

Ung, talentfull og sulten returnerte Karsh til Kanada, og åpnet et beskjedent fotoatelier i Ottawa. Etter hvert ble statsminister Mackenzie King oppmerksom på den unge fotografen, og hjalp ham med å skaffe kjente folk å fotografere.

Karsh er en av de siste, store fotografene, og er nesten blitt like berømt som sine legendariske foto-objekter. I den internasjonale utgaven av ”Who’s Who 2000” var Yousuf Karsh en av de 100 berømte menneskene som var ramset opp. 51 av de andre hadde Karsh fotografert.

Kanadisk produksjon
Originaltittel: ”Yousuf Karsh: A Moment In Time”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Yousuf Karsh – en av de siste, store portrettfotografene.