Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. juni 2007 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Femte runde med folk utenfor allfarvei

Geir Vetti liker å kalle seg
Geir Vetti liker å kalle seg "husdoktor" fordi han elsker å sette i stand gamle hus og gårdstun (Foto: Rune A. Hansen, NRK)
Det er igjen klart for en ny omgang med repriser av programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu", den femte i rekken. Seks fredager framover skal nye veiløse og avsidesliggende steder, der mennesker fremdeles lever, trekkes fram i lyset.

- Egentlig er det ikke nok at stedene er spesielle, sier programskaper Oddgeir Bruaset. - Under utvelgelsen legger vi også vekt på at menneskene vi møter er ulike fra program til program, at de livnærer seg på ulikt vis, at noen er unge, andre er eldre, at noen bor på en fjellskrent og at andre lever på en værbitt øy.

Mangfold
I denne runden møter vi en flokk fargerike kvinner som har slått seg ned i et tidligere fraflyttet fiskevær nordpå, vi skal hilse på et eksotisk par som med utgangspunkt i en fjellgård i Telemark reiser rundt på skolene og lærer elevene sirkuskunster, vi skal innom en liten havgrend på Stadlandet der folk klorer seg fast til tross for storm og bølger fra havet, og vi skal møte en gammel mann som lever alene igjen på den veiløse farsgården sin, som den eneste i en fjordarm av Hardangerfjorden.

Videre blir vi kjent med to stressede storbymennesker som brøt med sitt tidligere liv og slo seg ned på et lite småbruk høyt over Vågåvatnet i Ottadalen, og vi skal treffe en bygutt som bosatte seg på en fjellhyllegård i Sogn, der husene lå nede og forfalt.

Møte med "husdoktoren" i Sogn
Først ut er bergenseren Geir Vetti som ble sognebonde, og som er i ferd med å reise det ene prakthuset etter det andre på en fjellskrent høyt over Mørkrisdalen i Luster. Han elsker gamle hus, og han elsker å sette dem i stand. Derfor titulerer han seg som "husdoktor" – trolig den eneste i landet. En drøm gikk i oppfyllelse da bygningsmannen for fem-seks år siden endelig fikk tilslag på en gammel gård, og han kunne gå i gang med å få hus og tun tilbake til fordums prakt.

Sherpaer fra Nepal
Geir Vetti gjør seg flid med husene sine. Som arkitekt tegner han dem selv, og har lagt sin elsk på steinstuer. Steinen bæres fra ur og bekkefar i bratte lier, og problemet var å finne steinarbeidere som var sterke og utholdende nok. Løsningen ble å leie sherpaer fra Nepal. De er vant med å bære tungt for tallrike ekspedisjoner som skal klatre til topps i Himalaya. På Skari småspringer de i bakkene med svære steinheller på ryggen.

Hus trenger folk
Geir Vetti vil at gårdstunet skal fylles med dyr og mennesker. Han vil drive gården på gammelt vis med melking for hånd, med ysting og kinning, med slått med ljå og bæring av høy. Han trenger drenger og budeier, ja han trenger også ei gårdkone. Kanskje det blir det største problemet. Nå i den mørke tiden av året er hunden hans, Max, det eneste selskapet han har. Men ved å bli kjent gjennom fjernsynet regner han med at budeiene vil våkne til liv. Å få en husdoktor til mann høres vel forlokkende ut?

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87b 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumssservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no