Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. juli 2002 kl 20.15 Hvem var Jacqueline du Pré

Tragedie og myte


Den britiske cellisten Jaqueline du Pré hadde et uovertruffent talent som musiker, men talentet ble visket bort, brått og brutalt, av multippel sklerose. Denne tragedien har overskygget sannheten om Jaqueline du Pré og gitt stoff til spekulasjoner om henne.

Det mener filmskaperen Christopher Nupen, som med filmen ”Hvem var Jaqueline du Pré?” vil fortelle den hele og sanne historien om henne.

Filmen viser denne enestående musikeren i filmopptak og lydopptak fra studio og konsertsaler mens hun var på toppen av karrièren. Mange av dem som sto henne nærmest, gir til gode sine inntrykk og oppfatninger av mennesket og kunstneren Jaqueline du Pré.

Blant dem er kolleger og venner hun samarbeidet med: Ektemannen, pianisten og dirigenten Daniel Barenboim, dirigenten Zubin Mehta, fiolinistene Pinchas Zukerman og Itzhak Perlman, musikkpedagogen Toby Perlman, sangeren Dietrich Fischer-Dieskau og pianisten Vladimir Ashkenazy.

Også privatpersoner som hertuginnen av Kent, livlegen Leonard Selby og du Prés biograf Elizabeth Wilson bidrar med sine personlige minner.

14 år i rullestol
De siste 14 årene av sitt liv tilbrakte Jaqueline du Pré i rullestol, rammet av multippel sklerose. Men allerede som tenåring hadde hun en internasjonal karrière bak seg.

22 år gammel giftet du Pré seg med den berømte pianisten og dirigenten Daniel Barenboim, senere leder for Bastille-operaen, Statsoperaen i Berlin og for Chicago Symphony Orchestra.

De to samarbeidet som duo og som dirigent og solist i konsertsammenheng, inntil hennes muikerkarrière fikk en brå stopp. I filmen spiller Jacqueline du Pré og Daniel Barenboim sammen, blant annet i sonater av Beethoven og Brahms.

Britisk musikkdokumentar
Produksjon: Allegro Films, London
Manus og regi: Christopher Nupen
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57