Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. juni 2003 kl 21.05 Sceneblikk

Siste blikk på "Hovedscenen"

Fra
Fra "Barokkmusikk fra Den forbudte by". (Foto: FiB)
I kveldens "Sceneblikk" blir det gjensyn med Farmers Market, med kveder/gitarist-duoen Jon Anders Halvorsen og Tore Bruvoll, samt med franske og festspillaktuelle Ensemble XVIII-21.

Stian Carstensen (trekkspill, gitar m.m.) i jazzgruppen Farmers Market forteller om sin musikalske bakgrunn og klangbunn. Han snakker blant annet om interessen for bulgarsk folkemusikk, og f.eks er saksofonisten i gruppa, Trifon Trifonov, hentet fra Bulgaria.

Kjapt tempo og spennende rytmikk preger Farmers Market. De fem medlemmene karakteriserer sin musikk som "Balkan-boogie med cowboy-akkorder".

Kveding
På plakaten i "Sceneblikk" står også noe så uvanlig som kveder/gitarist-duoen Halvorsen og Bruvoll. Kveding har dype røtter i Telemark der Halvorsen kommer fra, og tromsværingen Bruvoll har studert folkemusikk på folkemusikklinja ved akademiet i Rauland.

"Barokkmusikk fra Den forbudte by"
Kinesisk(!) barokkmusikk med det franske Ensemble XVIII-21 stod på plakaten i Mariakirken under Festspillene i Bergen.

Etter sin ankomst i Kina i 1601 innså jesuittene hvilken betydning musikken hadde for innbyggerne i landet. I løpet av de neste hundreårene lærte de seg den kinesiske musikken, samtidig som de underviste i den europeiske musikken. Resultatet ble en bemerkelsesverdig blanding av de to musikktradisjonene – særegent og forbløffende barokt! Under vignetten "Barokkmusikk fra Den forbudte by" gir Ensemble XVIII-21 et eksempel i "Sceneblikk".

Egenprodusert program
Programleder: Marit Lie
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57