Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. oktober 2001 kl 21.45 Livskraft: Ingen leker med Anh

Ingen leker med Anh

Vietnamesiske Anh (9) er hiv-smittet. Begge foreldrene er døde av aids. (Foto: Randi Helland, NRK)
Vietnamesiske Anh (9) er hiv-smittet. Begge foreldrene er døde av aids. (Foto: Randi Helland, NRK)
Årets TV-aksjon, ”Livskraft”, går til inntekt for Kirkens Nødhjelps hiv- og aidsprosjekter i 34 land på fire kontinenter. Fram mot selve aksjonsdagen 21. oktober sender NRK1 tre dokumentarer om temaet, og i den første skal vi til Vietnam.

To hunder og to slitte filledokker er de eneste lekekameratene til lille Anh, som bor sammen med besteforeldrene på landsbygda i Vietnam. Den ni år gamle vietnamesiske jenta er hiv-smittet, og ingen vil leke med henne. Både moren og faren hennes er døde av aids.

Anh er en blid og nysgjerrig liten pike, og vil så gjerne gå på skolen. Men etter bare to dager på skolebenken ble hun kastet ut. Foreldrene til de andre elevene ville ikke ha henne i klassen, og rektor bøyde seg for kravet.

Bor hos bestemor
Anhs far ble sannsynligvis smittet i Kambodsja, der han tjenestegjorde som soldat. Hans kone ble det neste offeret for sykdommen, og hun var den første som døde.

I dag er det bestemor Hue som må ta seg av Anh. I en periode ble Hue utstøtt både av sin egen mann og resten av familien. Men lokale organisasjoner støttet av Kirkens Nødhjelp fikk dem til slutt til å forstå at det ikke er farlig å ta seg av Anh.

Disse organisasjonene har slått ring om Anh og familien hennes og satser på å øke folks bevissthet om hiv og aids gjennom opplysningskampanjer. For Anh er den store drømmen at hun skal få begynne på skolen igjen.

Prostitusjon og urene sprøyter
Stadig flere barn i Vietnam blir foreldreløse som følge av aids, som oftest på grunn av narkotikamisbruk eller prostitusjon.


I programmet møter vi også narkomane Khank, som sammen med kameraten Huong jobber som frivillig for Kirkens Nødhjelp. De deler ut trykksaker til andre narkomane om hvordan aids smitter og hvordan man kan beskytte seg.

Ifølge beregninger fra Verdens Helseorganisasjon, WHO, kan antallet hiv-smittede i Vietnam ligge rundt 200.000. Det første tilfellet ble oppdaget i 1990. Som et av verdens fattigste land har Vietnam begrensede ressurser til å slå tilbake den epidemien man frykter er i anmarsj. Men landet har tatt det første, viktige skrittet ved å erkjenne at viruset er i ferd med å spre seg i den alminnelige befolkningen.

Om ”Livskraft”
TV-aksjonen 2001 går til Kirkens Nødhjelps hiv- og aidsprosjekter i 34 land i Europa, Asia, Afrika og Latin-Amerika. Kirkens Nødhjelp har fått TV-aksjonen fordi hiv/aids er en global utviklingskatastrofe som utgjør en av de alvorligste trusler mot menneskeheten i det nye årtusen. Hardest rammet er de fattigste samfunnene, kvinner og barn.

Kirkens Nødhjelp har jobbet med hiv/aids siden slutten av 1980-årene. Sammen med lokale partnere over hele verden jobber organisasjonen for å hindre spredning, for å bedre vilkårene til de etterlatte, og for å gi de smittede et verdig liv.

Kjernen i arbeidet er å mobilisere lokale organisasjoner, institusjoner og ikke minst de hiv-smittede selv til felles innsats.

En ukuelig livskraft og mot til å trosse fordommer kjennetegner menneskene og de lokale organisasjonene som jobber med hiv/aids. Det er grunnen til at årets TV-aksjon har fått navnet ”Livskraft”.

Blir også sendt lørdag kl 16.30.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Randi Helland
Prosjektleder TV-aksjonen: Anne Gammelsæter
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 (951 00 299)

1.-3. Vietnamesiske Anh (9) er hiv-smittet. Begge foreldrene er døde av aids. (Foto: Randi Helland, NRK)

4. Årets TV-aksjon, ”Livskraft”, går til inntekt for Kirkens Nødhjelps hiv- og aidsprosjekter


LENKER
  • NRK tv-aksjonen 
  • Kirkens Nødhjelp