Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. oktober 2005 kl 23.15 Utsyn: Kinas multinasjonale revolusjon

Rød milliardær, rød kapitalisme

Kinesiske konserner er i ferd med å kjøpe opp store vestlige selskaper. (Foto: Doc en Stock)
Kinesiske konserner er i ferd med å kjøpe opp store vestlige selskaper. (Foto: Doc en Stock)
Oppdag hva rød kapitalisme vil si, eller globalisering i kinesisk regi! "Utsyn" tar oss med på innsiden av et av de største, multinasjonale kinesiske konsernene.

En fransk dokumentar – "Le milliardaire rouge" – gir oss innsikt i Kinas økonomiske makt og i de motstridende elementene som ligger til grunn for den posisjon landet nå inntar.

Kommunist for kapital
Det kinesiske konsernet TCL er i dag verdens største produsent av tv-apparater. Naturlig nok er generaldirektøren kommunist. Han er arkitekten bak firmaets kometaktige utvikling, bærer navnet Li, var en gang ingeniør, men er i dag toppsjef med beinharde kapitalistiske metoder som sitt fremste verktøy.

Økonomisk revolusjon
På 20 år har Kina opplevd en uventet økonomisk vekst som overgår alt hva verden har sett hittil. Et skifte er skjedd, fra sentralstyrt planøkonomi til markedsøkonomi.

Blant dagens mest lovende firmaer i Kina ruver TCL Corp. Det fikk nærmest fri bane inn på det multinasjonale markedet da det kunne kjøpe opp de konkursrammede delene av velrenommerte Western. Etter å ha slukt Schneider, Panasonic og Go-Video, har Li nettopp kjøpt opp Thomson. Så nå kan TCL selge hva det lyster i Europa, et marked som til nå har vært stengt for selskapet.

TCL er det perfekte eksempel på "sosialistisk markedsøkonomi", en slags mutant basert på genuine kapitalistiske verdier som nå utbrer seg innen et rigid, autoritært og hierarkisk regime. Hvilket vil si en kommuniststat.

Fransk dokumentar (2005)
Originaltittel: The First Red Multinational/Le milliardaire rouge
Produsert av: Doc en Stock / Film en Stock
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57