Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. mars 2005 kl 19.55 Fra loft og kjeller

Eventyrlig stabbur i Hallingdal

Stine Woxman finner mye rart på stabburet i Hol i Hallingdal, og Kjell Fuglehaug er prøveklut. (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Stine Woxman finner mye rart på stabburet i Hol i Hallingdal, og Kjell Fuglehaug er prøveklut. (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Det var et eventyrlig innholdsrikt stabbur som møtte Stine Woxman og Kjell Fuglehaug da de kom til småbruket Sagen i Hol kommune øverst i Hallingdal.

I det andre programmet i serien "Fra loft og kjeller" blir vi kjent med Heidi og Roar Strand som kjøpte dette småbruket i 1981. Siden den gang har de lagt ned en enorm innsats og mye kapital for å restaurere og ta vare på bruket. Bruket omfatter totalt 16 bygninger: låve, stabbur, uthus, våningshus, røykehus og smie blant mye annet.

Bondeantikviteter
Etter hvert som arbeidet ble gjennomført, ble gamle redskaper, husgeråd og andre verdifulle gjenstander stuet inn på stabburet, så her var det bare å velge og vrake i verdifulle bondeantikviteter, sier Kjell Fuglehaug.

Han kan blant annet love seerne et flott hengeskap til 40.000 kroner, en reisekjerre til 30.000 og en bondeseng til 14.000 kroner, for å nevne noen av gjenstandene som blir omtalt i kveldens program. Programmet inneholder også et eget lite tema om bondeantikviteter.

Mat
Like nedenfor småbruket renner Usteelva, og her går det ikke lang tid mellom hver gang det passerer kilosørreter. Valget til reisekokken Frode Aga var derfor ikke vanskelig da han skulle skaffe råvarer. I løpet av en liten time hadde han flotte ørreter, både til baking i folie og til røyking i det gamle røykehuset på Sagen.

Auksjon
I kveldens program blir det auksjonert bort en flott gammel smørtine og to små håndskårne treskjeer. Opplysninger om auksjonen finnes på NRK Tekst TV side 528.

Om serien
I åtte programmer utover våren skal programleder Kjell Fuglehaug, sammen med skraphandler Stine Woxman og reisekokk Frode Aga, ta seg inn på loft, i kjellere, låver, uthus og stabbur rundt omkring i landet. Jakten dreier seg om antikviteter og andre interessante ting som er blitt stuet vekk på grunn av plassmangel eller andre årsaker.

Egenprodusert underholdning fra Program riks, Hordaland
Programleder: Kjell Fuglehaug, tlf: 98 89 07 70
Prosjektleder: Trond Lillealtern, tlf: 95 02 88 58
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78