Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. desember 2002 kl 20.05 Profil: Harry Potter og jeg, J.K. Rowling

Møte med forfatteren bak Harry Potter

Den enslige moren, J.K. Rowling, fikk hele livet forandret etter suksessen med boken
Den enslige moren, J.K. Rowling, fikk hele livet forandret etter suksessen med boken "Harry Potter" (Foto: BBC)
NRK2 byr i kveld på gjensyn med BBC-dokumentaren om forfatteren J.K. Rowling, skaperen av de fantastisk suksessrike bøkene om Harry Potter. Rowling snakker åpent om skriveprosessen, livet før og etter Potter-feberen, og hva det har betydd for henne å få oppfylt ambisjonen om å bli forfatter.

I programmet blir det intervjuer med venner, hennes agent og utgiver, og vi følger J.K. Rowling rundt på bok-signering og opplesninger rundt i verden, samt den etterlengtede premieren på filmen.

Årets barnebok
Akkurat som for Harry Potter har livet til J.K. Rowling vært litt av et eventyr. Hun var fraskilt og levde på offentlige midler med sin lille datter i en leilighet i Edinburgh. Rowling skrev om Harry Potter på et kafébord mens datteren sov – og det var Harry Potter som reddet henne. The Scottish Arts Council ga henne penger slik at hun kunne fullføre boken. Etter at boken ble solgt til Bloomsbury og Scholastic Books, ble hun omfavnet av alle.

Harry Potter ble blant annet kåret til årets barnebok, og fikk panegyriske anmeldelser på begge sider av Atlanteren. Rettighetene til boken er blitt solgt til England, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Hellas, Finland, Danmark, Spania og Sverige.

Enslig mor
J.K. Rowling var utdannet lærer før livet gjorde henne til arbeidsløs, enslig mor. Hun forteller selv at hun skrev om Harry Potter når hun var ”svært nedfor og måtte vise at jeg kunne noe. Ellers hadde jeg blitt gal”. Men Rowling har alltid likt å skrive. Hennes første bok, ”Rabbit”, skrev hun seks år gammel. ”Og jeg har fortsatt å leke med ord siden”.

For J.K. Rowling har forandringene i livet hennes vært noe forvirrende. Men datteren er ikke i tvil når det gjelder morens nye karriere. Når hun blir spurt om hva mammaer gjør, svarer hun uten å nøle: ”Mammaer skriver!”

Produsert av BBC – Omnibus
Regi: Nicky Pattison
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83