Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. desember 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Hélene Grimaud med venner

Grimauds drømmelag

Hovedscenen: Hélène Grimaud: Den franske stjernepianisten Hélène Grimaud i samspill med fiolinisten Renaud Capucon. (Foto: EuroArts Music Int.)
Hovedscenen: Hélène Grimaud: Den franske stjernepianisten Hélène Grimaud i samspill med fiolinisten Renaud Capucon. (Foto: EuroArts Music Int.)
Den franske stjernepianisten Hélène Grimaud fikk carte blanche av Verbier-festivalen i Sveits til å sette sammen et kammermusikalsk program. Hun framfører det med sine foretrukne medmusikanter, blant dem bratsjisten Lars Anders Tomter.

Pianisten Clara Schumann var selv på konsertturné mens hennes mann satt hjemme og skrev et av romantikkens fineste kammerstykker, klaverkvintetten i ess-dur. I spissen for
Renaud Capucon og Sayaka Shoji på fiolin, Mischa Maisky på cello og vår egen Lars Anders Tomter på bratsj gir Hélène Grimaud en superb tolkning av klaverkvintetten.

Klaver og karakter
Grimaud pleidde selv å spille bratsj som barn. Hun forteller at mens hun var elev ved musikkonservatoriet i hjembyen (Aix en Provence), kunne hun fortsatt plukke opp et strykeinstrument og spille i vei på impuls. Hun mener det "synger mer naturlig" enn klaveret, som hun opplever som mer "vertikalt". Likevel, sier Grimaud, er klaveret det instrumentet som best overensstemmer med hennes egen karakter.

Etter Schumann-kvintetten får vi Grimaud i samspill med Capucon i to verker – først Maurice Ravels Sonate for fiolin og klaver, til sist tredjesatsen fra Sonate for fiolin og klaver nr 1 av Schumann.

Fransk musikkprogram (2007)
Originaltittel: Verbier Festival 2007: Carte blanche – Hélène Grimaud
Produsert av: EuroArts Music International GMBH
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no