Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. august 2007 kl 19.30 Hjemmebrenning - en kultur i nød

Alkoholens historie i Norge

Brennevin til arbeid og fest – og det har som oftest vært hjemmelaget vare. (Foto: FACTION FILMS)
Brennevin til arbeid og fest – og det har som oftest vært hjemmelaget vare. (Foto: FACTION FILMS)
Er det virkelig sant at en gang i historien oppfordret norske myndigheter til hjemmebrenning? Og at alkohol var et uunnværlig næringsmiddel for norske barn tidlig på 1800-tallet? I kveld både drypper og renner det over med historien om alkohol og hjemmebrenning i Norge.

Visst har nordmenn i tidens løp fått nye drikkevaner, takket være sydenreiser og vinkurs, og spørsmålet i dag er om hjemmebrenning er blitt en kultur i nød. Dokumentaren gir svaret, og den presenterer tradisjonsbærere som gir innsikt i en illegal kultur.

Lovlig hjemmebrent
For hjemmebrenning viser seg å ha vært en kjær syssel for nordmenn i flere hundre år. Det har oftest vært illegalt og foregått i det skjulte, men vi har også hatt en periode da det var lovlig. Myndighetene oppfordret til hjemmebrenning og gjorde det til en del av sin næringspolitikk.

"Hjemmebrenning - en kultur i nød" beretter historien om norske drikkevaner og om hvordan hjemmebrent sprit gikk fra å være medisin og gudebenådet drikk, til å bli uunnværlig næringsmiddel både for barn og voksne tidlig på 1800-tallet. Alkoholisme ble etter hvert et stort samfunnsproblem, og avholdsbevegelsen klarte hundre år senere å innføre totalavhold i Norge. Forbudet varte i seks år.

Dagen derpå
Men mange angret at de hadde stemt nei til alkohol. Spritsmuglingen grep om seg, og folk kokte brennevin hjemme på kjøkkenet eller ute i skogen. Kunnskapene som "potetprestene" hadde lært fra seg mer enn hundre år tidligere, om hvordan man lager brennevin til arbeid og fest, hadde ikke gått tapt.

Hjemmebrenningens glansperiode varte fra mellomkrigstiden til 1970-tallet.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2006)
Originaltittel: Hjemmebrenning - en kultur i nød
Produsert av: FACTION FILM
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no