Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. desember 2002 kl 16.35 Niels Henrik Abel - mennesket og verket

Mennesket og verket

Det eneste kjente portrettet av Niels Henrik Abel ble malt av nordmannen Johan Gørbitz i Paris i 1826
Det eneste kjente portrettet av Niels Henrik Abel ble malt av nordmannen Johan Gørbitz i Paris i 1826
”Han gikk alltid med et krittstykke i lommen, og rett som det var, når vi var ute på byen,
så kunne han springe bort i et portrom og begynne å fylle veggene med matematiske tegn.” Om dette er Norges første tagger er vel usikkert, men det er i hvert fall en beskrivelse av matematikeren Niels Henrik Abel, en av Norges fremste vitenskapsmenn gjennom tidene.


Det er broren Peder som har fortalt denne historien, og sitatet er hentet fra den store Abel-biografien til Arild Stubhaug: ”Et foranskutt lyn” som kom i 1996.

Alkoholiserte foreldre
I år er det 200 år siden Niels Henrik Abel ble født på Finnøy i Rogaland ( 5. august 1802). Han vokste opp i en tid med nasjonal oppvåkning og opplysningsideal. Barndommen har han i Gjerstad, med en ”potetprest” til far og en alkoholisert ball-løve til mor.

Faren, som betyr mye for Niels Henrik, er også stortingsmann, men han dør, sterkt alkoholisert, som en politisk og teologisk outsider i 1920. I begravelsen drikker moren seg full og går til sengs med en av tjenesteguttene. Dette er noe av det dramatiske bakteppet Abel vokste opp i , men det stopper ikke den matematisk-vitenskapelige kreativiteten hos Abel.

Banebrytende arbeid
Som 18 åring viste han at 5.gradsligninger ikke kunne løses med de fire regneartene, et problem europeiske matematikere hadde stridd med i 300 år. Og i Paris leverte han i 1826 avhandlingen om elliptiske integral som senere er blitt vurdert til noe av det største som er gjort innen matematikk. Før han dør som 26 åring, har han levert så mange store og banebrytende arbeid innen matematikk at han for alltid har skaffet seg et navn blant de store.

I en artikkel i det kjente britiske tidsskriftet Nature blir Abel, sammen med blant andre Kant og Einstein, ansett som en av verdens store tenkere i det forrige årtusenet! Og Abel-jubileet er det eneste skandinaviske navn på UNESCOs liste over viktige kulturbegivenheter i 2002.

Kveldens program forteller om Abels liv og om hans matematiske storhet og hans posisjon som nasjonsbygger og ikon i den unge nasjonen Norge.

Egenprodusert dokumentar fra NRK/Tyholt
Ved Sverre Krüger
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53