Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. september 2003 kl 18.30 Newton

Hodeskaller og skoleluft

Unni besøker et laboratorium for å finne hvor gammelt beinet er.(NRK-foto)
Unni besøker et laboratorium for å finne hvor gammelt beinet er.(NRK-foto)
I kveld graver Unni i en vikinggrav. Hun måler også luften i klasserommet ditt.

I vikinggraven finner Unni et bein som hun tar med til laboratoriet for å måle hvor gammelt det er. Det kan man nemlig gjøre ved å ta utgangspunkt i C-14, et karbon som levende organismer tar opp i seg så lenge de lever. Når for eksempel et menneske eller dyr dør, slutter det å ta opp C-14. Sakte forsvinner C-14 ut av kroppen, og ved hjelp av måleinstrumenter kan man finne ut hvor lenge siden det var personen eller dyret døde.

C-14 er ikke stort. Om vi tenker oss at jordkloden er et karbonatom, og vi dekker hele kloden med kronestykker, vil ett av disse kronestykkene være et C-14.

Luft
Mange elever og lærere klager over dårlig luft i klasserommene. Akkurat nå starter en stor undersøkelse hvor elevene selv måler hvordan luften i klasserommet egentlig er. Unni tester utstyret de skal bruke.

Ellers blir det huggormjakt og konkurranse i ukens program.

Om "Newton"
"Newton" er et populærvitenskapelig program for barn og unge som hver uke samler rundt 500.000 seere. "Newton" lages på Tyholt i Trondheim, og programleder er Unni Eikeseth.

Redaksjonen får store mengder e-post og brev og sms. En del er svar på konkurransen, men mye er spørsmål og tips fra en meget aktiv seerskare.


Produsert av Program RIKS, Trondheim for NRK1
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 99599760