Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. november 2008 kl 20.10 Dokumentar: Historien om en økonomisk verdenskrise

Wall Streets 11. september

Dokumentar: Historien om en økonomisk verdenskrise: Veiskilt til en økonomisk verdenskrise – hvordan kunne det skje? (Foto: CAPA TV)
Dokumentar: Historien om en økonomisk verdenskrise: Veiskilt til en økonomisk verdenskrise – hvordan kunne det skje? (Foto: CAPA TV)
Den økonomiske verdenskrisen har satt dype spor i Barack Obama og John McCains hjemland. Virkningene av krisen kan avgjøre hvordan stemmene til sist fordeler seg i presidentvalget. Den franske dokumentaren "Historien om en økonomisk verdenskrise" gjennomgår utviklingen steg for steg, med utgangspunkt i det som er blitt kalt "Wall Streets 11. september."

Kalenderen viste mandag 15. september og dagen begynte med et sjokk: Lehman Brothers, en av USAs største forretningsbanker, var konkurs. Da børsen på Wall Street åpnet dagen etter, måtte den amerikanske sentralbanken pumpe 50 milliarder dollar inn i pengemarkedene for å lette presset mot bankene.

Så, bare noen timer senere, falt aksjeverdien på AIG, verdens største forsikringsselskap, med 70 prosent. Og "Wall streets 11. september" var begynt.

Tapt lederskap?
Hvordan kunne aksje- og verdipapirmarkedet komme til de grader ut av kurs? Hva tenker verdens ledende eksperter på økonomi om dette? Har USA tapt førerskapet innen verdensøkonomien? Og vil realøkonomien etter hvert lide i tilsvarende grad som den "virtuelle økonomien"?

I dokumentaren besøker vi verdens ledende finans-sentre på leting etter svar. Turen går først til New York der elendigheten startet. På børsgulvet i Wall Street ser det nå ut til at galskapen avtar. Investorer, meklere og askjeeiere klorer seg tilbake i posisjon.

Finans-huske i London
I City i London ser vi hvordan forskrekkete Lehman Brothers-ansatte forlater sin vante jobb for siste gang med bager og kartongesker i hendene. På den andre siden av gaten gnir velstående arabiske oligarker og folk i pengesterke oljeselskaper seg i hendene.

Punktert Paris
I Paris er det en eklatant krise på eiendomsmarkedet, mange små og mellomstore selskaper er nede for telling og forbruket skranter i hele Frankrike. Den franske låneordningen for boligmarkedet kan minne om den amerikanske (sub prime loans), den kveler en god del av boligmarkedet og tvinger mange franske familier ut av sine egne hus.

Diskresjon i Frankfurt
Og i Frankfurt, som huser det største aksjemarkedet i Europa, er bankenes informasjonsavdelinger lukket med syv segl. Samtidig som investorene vakler mellom oppstemthet og angst.

Fransk dokumentar (2008)
Originaltittel: Chronicle of a new Global Crisis
Produsert av: CAPA TV
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no