Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 27. januar 2006 kl 23.15 Mozart 250 år: Inspirert av Mozart

En hel verden feirer Mozart

Arild Erikstad leder Mozart-festen fra Oslo Konserthus (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Arild Erikstad leder Mozart-festen fra Oslo Konserthus (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det musikalske geniet Wolfgang Amadeus Mozart ble født 27. januar 1756, og NRK markerer 250-årsdagen med en innholdsrik og musikalsk maratonsending på til sammen sju timer. Programleder Arild Erikstad geleider oss gjennom kvelden direkte fra Oslo Konserthus.

I Oslo Konserthus er det nemlig et eget "Mozart-maraton" som går frem til klokken to om natten. Erikstad vil formidle noe av stemningen blant publikum der; de får nyte østerriksk mat og vin til kammermusikalske toner av Mozart. Oslo Konserthus i "festrus" danner bakteppet for presentasjonen av NRKs sju timer lange hyllest til Mozart.

Største mediebegivenhet i Mozart-året
NRKs sendinger er en del av en 24-timers pakke som overføres via satellitt fra Wien, og produsentene er EuroArts i samarbeid med musikkgruppen i EBU og tv-selskaper i en rekke land. NRK2 starter sendingene kl 18.00 og avslutter kl 23.15. Da overtar NRK1 som vi kan følge frem til kl 01.00.

I løpet av disse timene får vi direktesendte konserter fra Praha og Salzburg og konserter i opptak fra tidligere på dagen fra Beijing og Wien. Disse konsertene er blant de aller største høydepunktene fra 24 timers pakken. Vi får også en dokumentar om "Mozarteffekten".

Over 30 land overfører hele "24-timers pakken", og gjør dermed dagen til den største mediebegivenheten i Mozart-året.

Direkte fra Praha
Den store Mozart-kvelden åpner på NRK2 med direktesendt konsert fra Ständetheater i Praha med det tsjekkiske filharmoniske orkester under ledelse av Manfred Honeck. Vi får blant annet høre Ouverturen til Don Giovanni, Prague-symfonien og klarinettkonserten med Sharon Kam som solist.

Deretter blir det festkonsert fra Salzburg, Mozarts fødeby. Her får vi høre Wien filharmoniske orkester under ledelse av Racardo Muti, og med et stjernegalleri som er den store dagen verdig: Thomas Hampson, Gideon Kremer, Renée Fleming, Mitsuko Uschida og Yuri Bashmet. Angelika Kirchschlager er programleder.

Mozart som "healer"
Så er det klart for filmen som forteller om den såkalte "Mozarteffekten". Det er blitt sagt at Mozarts musikk kan helbrede og lindre sykdom og øke mentale ferdigheter hos lytterne. At kuene melker mer og tomatene blir større til Mozarts musikk er allment kjent, men hva med oss mennesker? Bli med på en spennende reise inn i en verden av musikk og medisin.

Til slutt på NRK2 skal vi til Beijing, hvor mesterpianisten Lang Lang spiller i konserthuset i Den forbudte by i Beijing. På programmet står blant annet Klaverkonsert nr 24 i c-moll og Symfoni nr 25 i g-moll. Dirigent for det kinesiske filharmoniske orkester er Long Yu.

Mozart på NRK1
I Wien er det Mozart-feiring i stor stil. I en konsert utøver ulike musikere Mozarts musikk på en uvanlig og overraskende måte. Vi møter Dee Dee Bridgewater, Ian Anderson med Lucia Micarelli, Mozart in Egypt, Michael Pogo Kreiner, Benjamin Schmid med band, Cristina Gallardo-Domâs og Andrej Boreyko sammen med Wien Radiosymfoniokrester.

Produsert av EuroArts i samarbeid med musikkgruppen i EBU
Programleder: Arild Erikstad, NRK Kultur, tlf: 90 56 53 45
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78