Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. januar 2003 kl 18.30 Ansur

En reise i sju tidsepoker

Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) og lillebroren Johannes (Sindre Lunde Holbek) lurer veldig på hva som skjuler seg bak den låste døren til farfars hus. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) og lillebroren Johannes (Sindre Lunde Holbek) lurer veldig på hva som skjuler seg bak den låste døren til farfars hus. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Sju lørdager fremover blir det gjensyn med dramaserien "Ansur" fra 1999. Vi møter 14-åringen Viktor som tar oss med på en reise tilbake i historien.

- Ansur er den fjerde rune, urkraften som skapte universet. Den er bindeleddet mellom guder og mennesker som gjør at vi forstår hverandre på tvers av tider, forklarer Tone C. Rønning, som er seriens regissør.

"Ansur" ble laget av Barn- og ungdomsavdelingen som ønsket å markere tusenårsskiftet med en ny dramaserie som speilet norsk historie. Serien ble vist første gang senhøsten og vinteren 1999.

Familien og vennene
Hovedpersonen, 14 år gamle Viktor, spilles av Arne Haakenaasen Dahl, også kjent fra filmen og tv-serien "Sofies verden".

Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor har en farfar med helt spesielle evner, og mor er redd for at sønnen kan ha arvet bestefarens overnaturlige evner. Han får ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst i alle år.

Viktor har også to gode venner: kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).

Den nye læreren
Handlingen i "Ansur" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med.

Viktor blir først fascinert, men han har evnen til å reise i tid og avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

Tidsbilder
Sammen med Viktor får vi oppleve sju tidsbilder: Istiden, vikingtiden, svartedauden, hekseprosessene, norsk misjon blant samene, 2. verdenskrig og 1968.

I kveldens episode reiser Victor 10 000 år tilbake i historien, til istiden.

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barn- og ungdomsavdelingen
Manus: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
I rollene: Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle m.fl.

Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53