Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. oktober 2004 kl 19.55 Faktor: Tidsstøv

Stor kunst

Bente Stokke i arbeid med sin askeskulptur. (Foto: Anne Elisabeth Andersen, NRK)
Bente Stokke i arbeid med sin askeskulptur. (Foto: Anne Elisabeth Andersen, NRK)
- Det er å skape noe ut av ingenting, sier billedkunstneren Bente Stokke om hvorfor hun fascineres så sterkt av å arbeide med aske. I sommer laget hun sitt største kunstverk noensinne med dette materialet i den tomme Kværnerhallen i Lodalen. Faktor fulgte prosessen.

For Bente Stokke står asken for noe helt spesielt. Den er både alt og ingenting. Det som er og ikke er, og som alle ting blir til og kommer fra. Aske er både et konkret sluttprodukt, men har også evighetens perspektiv.

Kunstneren arbeider med rom og lys, tid og endring, og bruker materialer som glass, stoff, ord og aske.

Hallen ga idéen
Bente Stokke fikk ideen til skulpturen da hun så den tomme, digre Kværnerhallen på fjernsyn. Hun fikk lyst til å arbeide i dette fantastiske rommet før det ombygges av Nasjonalmuseet for kunst, som står klar til å overta.

Stokke var interessert i hallen, men også selve situasjonen. Industrien blir borte, og historiske kulturaspekter og produksjonsmiljøer forsvinner. Hun ville lage noe om det som var og det som skal komme, før sporene viskes bort. Nasjonalmuseet og direktør Sune Nordgren tente på Stokkes idé, og hun fikk museets første kunstoppdrag.

Enormt prosjekt
Det var viktig for Stokke at skulpturen i Kværnerhallen "ikke måtte se ut som en liten kladd i et hjørne". Hun begynte å arbeide på skulpturen alene, men trengte etter hvert hjelp og fikk studenter fra Statens Kunstakademi til å stille opp i prosessen. Hun er professor der, og studentene syntes det var spennende å delta i et så stort prosjekt.

Det ble en tøff jobb for alle parter, mye holdt på å gå galt, og mange ting måtte prøves ut. Proporsjonene i figuren skulle stemme ned til hver centimeter, maske og vernedrakt var påkrevet, og alle måtte bidra med kreative løsninger underveis. Enorme mengder materialer, verktøy og hjelpemidler gikk med i prosessen, men Bente Stokke synes det var verdt risikoen og strevet, og at det var en fantastisk erfaring. – Man får aldri en slik sjanse igjen, til å arbeide i et slikt rom.

Anerkjent kunstner
Bente Stokke har hatt en lang og omfattende internasjonal karriere, og har stilt ut i mange av de største "kunstmetropolene" som New York, Sydney, Paris, Warszawa og Venezia. Hun er født i 1952, utdannet i Oslo, London og Nederland, og er nå bosatt i Berlin med samboer og papegøye.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Regi: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder, Program Oslo: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252