Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. desember 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Gubben mot strømmen

Paul Granberg – rovdyrenes venn

Skogmannen, naturverneren, skribenten og fotografen Paul Granberg i sine hjemlige skogstrakter i Hedmark (Foto: Arne Nævra)
Skogmannen, naturverneren, skribenten og fotografen Paul Granberg i sine hjemlige skogstrakter i Hedmark (Foto: Arne Nævra)
Paul Granberg bor i Koppang, midt i rovdyrfylket Hedmark, men han ønsker seg flere rovdyr. Han er skogbruksutdannet, men ønsker seg mer skogvern. Han har en skarp penn og navnet hans har ofte gått igjen i avisenes debattsider og natur- og viltforvaltning. Paul Granberg er den første lederen av Foreningen Våre Rovdyr.

I dette portrettprogrammet, laget av Arne Nævra, får vi så absolutt høre om Granbergs syn på ulvejakt og andre rovdyrspørsmål. Men den ivrige skogtraveren og fotografen tar seerne først og fremst med på naturopplevelser til egne jordbærsteder – til nærmøter med kronhjort i brunst, til beverdammen og lomtjernet, til villmarka der bjørnen lever – og hvor vi kan se den.

Nærhet til naturen
Paul er født og oppvokst på et lite bruk midt inne i det nye militære skytefeltet, Gråfjell. Herfra trasket han daglig 7,5 kilometer skolevei, for det meste gjennom skog og myr, her så han sitt første bjørnespor, her hekker fiskeørnen i furukronene og her er Sør-Norges tetteste forekomst av bjørnehier.

Paul Granberg, som for øvrig har fylt 70 år, er trolig den person som har tilbrakt flest timer i luften for å telle og fotografere klovvilt. Han var også den første som peilet bjørn med radiosender fra fly.

Programmet er sendt tidligere.

Ekstern produksjone
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 99 25 37 38
Redaktør Naturredaksjonen NRK: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78