Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. mars 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: I grenseland

Mytologi og mystikk


"Nordens grøsserkonge" John Ajvide Lindqvist og Hans Olav Brenner i "Bokprogrammet". (Foto: NRK)
Fra Harry Potter til Twilight, fra Da Vinci-koden til Snåsamannen; - bokmarkedet flommer over av beretninger om magi, religiøse konspirasjoner og overnaturlige fenomener. Selv om vi lever i en opplyst, rasjonell tidsalder er vår fascinasjon for mysterier og metafysikk sterkt økende.

I kveld møter du tre forfattere som har hatt stor suksess med å skrive spenningslitteratur fra et grenselandskap der vår moderne verden møter en annen, mer gåtefull dimensjon: Tom Egeland, Kate Mosse og John Ajvide Lindqvist. På ulikt vis har denne trioen bidratt til å oppdatere den såkalte gotiske roman; en sjanger som vokste fram på slutten av 1700-tallet.

Tom Egeland
- Vi bærer alle på en undring overfor tilværelsens mysterier, ofte kombinert med en konspiratorisk mistanke om at det fremdeles finnes hemmeligheter der ute. Og det er denne undringen som danner kjernen i mine romaner, forklarer Tom Egeland. Han har utgitt sju spenningsromaner, som blant annet inneholder elementer av gotiske grøss, norrøn mytologi, okkultisme og kulturhistorisk skattejakt.

I likhet med Dan Brown, forfatteren av Da Vinci-koden, har Egeland en forkjærlighet for teologiske mysterier. Men Egeland var først! To år før Da Vinci-koden gav han ut Sirkelens ende, der en albinoblek arkeolog jakter på kristenhetens dypeste hemmelighet, mens han blir forfulgt av et nifst brorskap. I slutten av mai kommer Egeland med en oppfølger til Sirkelens ende og Paktens voktere - nemlig Lucifers evangelium. Det er en teologisk thriller om et 2000 år gammelt manuskript som kan inneholde sannheten om Djevelens opphav.

Kate Mosse
Fascinasjonen for historie, mytologi, religiøse symboler og gamle legender deler Tom Egeland med den britiske forfatteren Kate Mosse (ikke å forveksle med modellen Kate Moss!). Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Labyrinten i 2005; en beretning om fortidens spøkelser, jakten på den hellige gral og katarenes skjebne i senmiddelalderen, som har solgt over fem millioner eksemplarer i 40 land. Også romanen Gravkammeret er en blanding av historisk thriller og gotisk-romantisk spøkelseshistorie.

Som Egeland er Mosse opptatt av alle de fortellingene som kan skjule seg i det fantasieggende spørsmålet "Hva om...?" Hva om det virkelig finnes spøkelser? Hva om du ble kontaktet av mennesker som har vært døde i flere hundre år? - Som forfatter er jeg ikke lenger opptatt av hva som er svaret, men av hva som er spørsmålet, forteller Kate Mosse til Bokprogrammet.

Før hun begynte å skrive sine mysteriethrillere var hun verken spesielt overtroisk eller skvetten. - Men nå er jeg blitt mer åpen. Når jeg går alene i en mørk skog, kan jeg få en sterk følelse av å være forbundet med mennesker som har levd og gått der før meg, sier hun.

John Ajvide Lindqvist
John Ajvide Lindqvist blir omtalt som "Skandinavias skrekkmester" og "Nordens grøsserkonge". Med romanene La den rette komme inn, Håndteringen av udøde og Menneskehavn har han også bidratt til å løfte grøsseren inn i det gode, litterære selskap.

Lindqvists forfatterskap kjennetegnes av en særegen kombinasjon av realisme og skrekk. Historiene utspiller seg i velkjente, svenske hverdagsmiljøer, som en drabantby eller skjærgårdsidyll. Her kan det plutselig dukke opp overnaturlige skikkelser, i form av vampyrer, zombier og spøkelser. Men også de ser ut som ganske vanlige mennesker. Og Lindqvists bøker handler først og fremst om menneskelig sårbarhet; om ensomhet, tap og umulig kjærlighet.

- Det beste med å skrive i skrekksjangeren er at det ikke finnes noen regler. Du kan skrive om hva du vil, så lenge det er uhyggelig, erklærer John Ajvide Lindqvist, som bruker sin egen mørkredsel som barometer på historienes skremselskraft.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900