Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. januar 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Charter til besvær

Faren for blodpropp under lange flyreiser er mye større enn man tidligere har trodd. (NRK-foto)
Faren for blodpropp under lange flyreiser er mye større enn man tidligere har trodd. (NRK-foto)
I kveld forteller Schrödingers katt mer om utviklingen av vaksine mot den fryktede sykdommen hjernehinnebetennelse. Vi skal også til øya Surtsey på Island som ble til for 40 år siden, og vi skal se hva som skjer med kroppen under lange flyreiser. Faren for blodpropp er nemlig større enn tidligere antatt.

Ferske tall forteller at hver 10. flypassasjer på langflygninger trolig rammes av blodpropp. De fleste vil imidlertid ikke merke noe til disse proppene ettersom de er så små. Resultatene viser at det er viktig å ikke sitte i ro i trange seter under lange flygninger, men passe på og bevege seg.

40 år gammel øy
Den 14. november 1963 ble øya Surtsey på Island født. En forundret fisker ble vitne til et utbrudd fra en undersjøisk vulkan som sendte lavastrømmer opp mot overflaten. 6. desember gikk mennesker for første gang i land på øya. Det var tre modige franske journalister.

I dag er øya 1,4 km2 stor, rager 154 meter over havet og flere plantearter, insekter og fugler har tilhold der. Gry Molvær og redaksjonen har mer om 40-årsjubilanten i kveldens sending.

Produsert av NRK Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad kari.hustad@nrk.no
Presse: Erik Bull, tlf 73881661