Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. desember 2011 kl 21.30 Berre eit bilde: Kunstaren Per Kleiva

Et møte med en stor kunstner


Maleren Per Kleiva forbereder en jubileumsutstilling. Han kan se tilbake på snart 50 år som ruvende bauta på den norske kunstscenen. Hva vil den stillferdige humanisten trekke fram fra den rikholdige verklisten sin?

Per Kleiva var kunstneren for de unge på 70-tallet, da han lagde plakater og grafikk som alle hadde råd til å kjøpe. Motivene hans var typiske for hva de unge var opptatt av på den tiden, og har klare politiske budskap. Særlig kjent ble "Amerikanske sommerfuglar", som en protest mot krigføringen i Vietnam. Stempelet politisk kunstner har han allikevel aldri likt.

Per Kleiva ble født i Torsken Kommune på øya Senja i Troms i 1933. Han ble blant annet utdannet under den legendariske maleren Per Krogh på Kunstakademiet i perioden 1955 – 1957, og debuterte på Høstutstillingen i 1963. Kunstneren er representert med verk både i Nasjonalmuseet og i Museet for Samtidskunst med både malerier og serigrafier. I årene 1987 – 1993 var Per Kleiva professor ved Statens Kunstakademi.

Oppvåkningen for kunstneren kom i 1964. Andy Warhol, Roy Lichtenstein og Jim Dine ble for første gang vist på en utstilling om pop-art i Skandinavia. Fotomontasjer og gjenstander fra dagliglivet ble utnyttet i en effektiv teknikk som brøt ned skillet mellom kunst og samfunn. Utstillingen i København ble et vendepunkt for Kleiva, og han slo virkelig igjennom på 60-og 70-tallet med bildene som hadde klare politiske referanser. Han utførte en aktiv aksjonskunst mot krigføringen i Vietnam og senere i protestene mot Alta-utbyggingen.

Hvor står Per Kleiva i dag? Vi får se at alder ikke er noen hindring for den produktive kunstneren, som har satt dype spor i så vel norsk kunsthistorie, som i vår samtidshistorie. Han er fremdeles like samfunnsengasjert, men politisk kunstner vil han fortsatt ikke kalles når vi spør ham før jubileumsutstillingen i Trondheim.

Portrett 2011
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900