Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. desember 2000 kl 20.10 I jaguarens rike: Aztekernes keiserdømme

I jaguarens rike: Aztekernes keiserdømme


NRK2 fredag 15. desember kl 20.10
I jaguarens rike (4:4)

Aztekerne - krigerfolket

I den fjerde og siste episoden av naturserien fra Mellom-Amerika skal vi bli bedre kjent med aztekerne og deres keiserdømme. De regjerte over store deler av Mexico de siste tre hundreårene frem til europeerne gjorde sitt inntog på 1500-tallet. Aztekerne var den mest krigerske av de tre høytstående sivilisasjonene vi har lært å kjenne i denne serien, og de ofret mennesker til solguden.

Vi følger aztekerne fra deres beskjedne opphav til de stod på høyden av sin makt. Den voldelige naturen til dette intelligente og kulturelle folkeslaget stammer fra deres opprinnelse i den barske og golde ørkenen i Mexico.

Aztekerne trodde at deres forfedres hjem var en innsjø kalt Aztlan, i ørkenen i Nord- Mexico. I år 1111 befalte deres guder dem å forlate innsjøen. I 200 år vandret de i ørkenen, der dietten blant annet besto av klapperslanger og kaktusfrukter. Ørkenen er et barskt og uforutsigbart sted hvor ingenting kan tas for gitt, og årene her skulle komme til å prege aztekernes syn på verden.

Profetisk syn
Aztekerne hadde et profetisk syn: Der en ørn slo seg ned på en kaktus, der skulle de bygge sin by. I 1325 kunne aztekerne endelig slå seg ned. Deres hjem var en myrlendt øy, midt ute i en enorm innsjø, der ingen andre ville slå seg ned. Her bygde de sin by, Tenochtitlan, som vi i dag kjenner som Mexico by. På denne tiden var også aztekerne kjent som \"Mexica\" - opprinnelsen til navnet Mexico.

Mexicodalen er svært fruktbar sammenlignet med ørkenen. Men her var fremdeles mange uberegnelige naturfenomener som jordskjelv, vulkanutbrudd og oversvømmelser aztekerne måtte passe seg for. Ikke langt unna fantes også ruinene etter tidligere sivilisasjoner, enorme pyramider som aztekerne opplevde som truende. Aztekerne fryktet at deres rikes undergang var nært forestående, og de trodde at sola ikke ville komme opp dersom de ikke ofret mennesker til gudene.

Slik det var spådd av syner og kometer, skulle aztekernes rike gå under i 1521 med Herman Cortes ankomst. Hans seier skyldtes avanserte våpen og europeiske sykdommer som kopper. Med ødeleggelsen av aztekernes imperium får \"Jaguarens rike\" sin avslutning.

Om serien
Mellom-Amerika og Karibia er en naturlig enhet, både geografisk og biologisk, en region rik på liv, farge og kultur. Regionen kan skryte av flere spektakulære plate- og dyrearter enn noe annet sted på kloden. Og de har hatt fascinerende sivilisasjoner som mayaene, tainoene og aztekerne. Serien \"I jaguarens rike\" viser for første gang på en nyskapende og informativ måte det dramatiske og altomfattende samspillet som har eksistert mellom menneskene og naturen i et av de mest spennende områder i verden.

Det tok to år å lage serien \"I jaguarens rike\". Fotografene og produksjonsteamet reiste på kryss i tvers i regionen; Cuba, Dominica, Jamaica, Puerto Rico og St. Lucia i Karibia og Belize, Guatemala og Mexico på fastlandet.

NRK2 fredag kl 20.10
Sendt 11 januar 1998 (NRK1)

Britisk naturserie fra BBC (1996)
Originaltittel: Spirits of the Jaguar
Produsent: Paul Reddish
Norske kommentarer: Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53 (anna.marie.normann@nrk.no)

Bilder
Krigsdans: En aztekerkriger i full mundur. (Foto: Neil Lucas/BBC)

En vegg av hodeskaller fra et av aztekernes mange byggverk. (Foto: Neil Lucas/BBC)