Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. november 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Søk sopp! - magasin

På jakt etter skogens gull


Hunden har god nese, og den ekstremt effektive luktesansen er til stor hjelp for oss mennesker. Den firbente finner oss under snøen, når vi går oss vill eller når politiet trenger hjelp til å finne godt bortgjemte smuglervarer. I kveldens Ut i naturen læres retrieveren Komma opp til å finne sopp.

For det er nemlig ikke lett å finne den ekte kantarellen bare ved å gå rundt i skogen og se etter den gule soppen. En hund som leter ved hjelp av lukt, har langt bedre sjanse til å lykkes.

Men hvordan skal en hund forstå hva den skal lete etter? Programleder Kari Toft i Ut i naturen tok med seg hunden sin "Komma" på kurs.

Alt for en godbit
Det første Komma måtte lære på kurset, var at kantarell betyr belønning. Og siden en flat coated retriever er villig til å gjøre så å si hva som helst for en godbit, var det ikke vanskelig å motivere hunden til å bli med på den nye leken. Problemet var å holde motivasjonen oppe når hun skjønte at godbitene var i lomma til Kari og ikke i skogbunnen.

Vi følger Komma gjennom kurset og ut i den virkelige soppskogen noen uker senere.

Villkatt i Molde
Vi følger også Norges største og eneste ville kattedyr. I Molde er det til stadighet sett gaupespor, men Ut i naturens iherdige kattejeger har aldri fått filmet selve dyret. Endelig lyktes det!

Det gjør det for mange amatørfotografer også, så se kveldens seervideoer. Nå nærmer det seg avstemning og kåring av årets aller beste blinkskudd.

Egenproduksjon
Redaktør: Terje Dale
Produsent: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 23 04 70 00