Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. desember 2012 kl 21.40 Lillys sang

Henter hjem pappa til Norge


Lilly Jørstads (80) historie handler om hvordan en norsk kvinne, etter et helt liv i utlendighet fylt av fattigdom, sult og Stalins terror, nå forsøker å ta tilbake sin egen norske identitet.

For å få til dette må hun ut på en lang reise for å gi sin døde far et norsk gravsted. Det er hennes store drøm i livet.

Fra håp til fiende
Lillys forfedre flyttet fra Norge til Fiskerhalvøya i Russland i 1869. De var som mange andre lokket av den russiske tsaren som fristet med gode skatteordninger for nye bosettinger. Det var her Lilly ble født.

På 1930-tallet bredte Stalins paranoia seg ut over det sovjetiske samfunnet. Utlendinger ble mistenkeliggjort. Lillys far Emil Jørstad ble arrestert og dømt som fiende av Sovjetunionen og henrettet.

Uønsket av Norge
Tilbake satt seks år gamle Lilly, hennes bror og mor. Dømt til et liv i fattigdom. Med årene mistet Lilly sitt morsmål, og hun snakker den dag i dag ikke norsk. Fordi hun var datter av en "fiende av Sovjetunionen" fikk hun ikke reise ut av landet. For om lag ti år siden flyttet Lilly, hennes datter Olga og barnebarn til Norge og fikk norsk statsborgerskap.

Vil minnes faren
Nå vil Lilly hente pappa hjem til Norge. Sammen med datteren Olga legger hun ut på en lang togreise som for første gang tar henne til Karelen, der Emil ligger i en massegrav. Hun vil ta med seg jord fra hans gravsted i Russland for å lage et minnesmerke for han i Vadsø. Og de synger sangen «Mellom bakkar og berg», sangen som faren var så glad i, den var et symbol på hans norske tilhørighet.

Produsert av NRK Troms og Finnmark 2012.
Regi, foto og redigering: Kåre Johannes Inderberg
Regi og manus: Morten Ruud
Prosjektleder NRK: Anne Mari Svendsen
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 14 653.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.