Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. august 2007 kl 20.25 Med torsk til Lofoten

Siste del av turen

Ragnar Thorseth og fotograf Tormod Johansen går i land. (Foto: Tormod Johansen)
Ragnar Thorseth og fotograf Tormod Johansen går i land. (Foto: Tormod Johansen)
Ragnar Thorseths seiltur fra Møre til Lofoten går mot slutten. I kveld ender han turen der fisken han han har ombord, opprinnelig kom fra.

Selv om serien i hovedsak har dreid seg om turen innom fiskeværene og opplevelsen som fulgte med, har en annen ting også vært i fokus. "Med torsk til Lofoten" handler vel så mye om Ragnar Thorseth og hans vei tilbake til livet etter rideulykken i 2000. Vi møter en langt mer ydmyk eventyrer som er blitt litt rundere i kantene og som setter mer pris på livet.

Om serien
Da Ragnar Thorseth ble utsatt for en alvorlig rideulykke i august 2000, var han allerede godt i gang med serien "Med fisk til Lofoten". I seks programmer skulle Ragnar seile med sin gamle åfjordsfæring fra Håholmen til Lofoten. Men da ulykken inntraff, ble seilturen utsatt. Men da Ragnar kom seg på bena igjen, laget han tre programmer om torsk, fiskevær og båtliv langs norskekysten.

Den opprinnelige planen var at han skulle besøke folk og steder langs kysten, og som last hadde han med en kasse klippfisk. Fisken var kommet fra Lofoten, den var saltet og tørket på Nordmøre, og den skulle tilbake for å serveres til nordnorske fiskere.

Men så kom ulykken som nesten tok livet av Ragnar. Han var hardt skadd og ingen trodde han skulle komme tilbake til et normalt liv. Men etter to og et halvt år med gradvis fremgang er han mye bedre enn noen kunne håpe på. Han har fått varige mén, men hodet er friskmeldt og førligheten så godt som normal – han er igjen den gamle eventyrer som gjerne vil på tur.

Men bare nesten. Han vil ikke kunne gjennomføre en fysisk krevende seilas alene i en liten båt. Men han har fått med seg vennen Malvin Frisnes som skipper og sammen startet de turen på nytt i 2003, med det samme mål for øye som tidligere – å vise lofotværingene hva torsken som fiskes der kan brukes til.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie (2003)
Produsert av: Berge Film, NorTV
Med: Ragnar Thorseth
Prosjektleder NRK: Tore Tomter , tlf 23 04 74 13,
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 72 36/ 95 70 11 47
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no