Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 16. februar 2005 kl 21.25 Niern: Fort Apache

Wayne og Fonda i westernklassiker

"Fort Apache" er den første av regissøren John Fords "kavaleritrilogi", og her møter vi John Wayne som kaptein Kirby York og Henry Fonda som oberst Owen Thursday. Den forfengelige obersten er bitter over å ha blitt forflyttet vestover etter sin ærefulle innsats under borgerkrigen.

Thursday setter i gang et strengt og autoritært regime på Fort Apache. Han er særlig interessert i å krige mot lokale indianerstammer, til tross for at kaptein York sier at uroen rundt fortet ikke er satt i stand av såkalte "ville", men av korrupte, hvite indianeragenter.

Men Thursday gir seg ikke. Han går til kamp mot indianerhøvdingen Cochise – med fatale følger. Både Thursday og hans menn blir helt unødvendig slaktet, men pressen på Amerikas østkyst bygger opp under "Thursdays anklage" og mer enn antyder at en sammensvergelse lå bak tragedien. York er imidlertid lojal mot kavaleriet, og kommer ikke til å fortelle sannheten.

Om filmen
Filmen inneholder flere sidehistorier, blant annet romansen mellom Thursdays datter Philadelphia (Shirley Temple, barnestjernen som voksen) og løytnant Mickey O’Rourke (John Agar), sønnen til Fort Apache-veteranen, sersjant Michael O’Rourke (Ward Bond).

Sammen med "Rio Grande" fra 1950 er "Fort Apache" de beste western-filmene John Ford og John Wayne gjorde sammen.

Neste uke viser NRK2 den andre filmen i "kavaleritrilogien".

Amerikansk western (1948)
Originaltittel: "Fort Apache"
Med: John Wayne Henry Fonda, Shirley Temple, John Agar, Dick Foran, Pedro Armendáriz
Regi: John Ford
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78