Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. september 2004 kl 21.00 Niern: Edi

Polsk film nominert til Oscar

Henryk Golebiowski som den arbeidsløse Edi (Henryk Golebiowski).
Henryk Golebiowski som den arbeidsløse Edi (Henryk Golebiowski).
Den arbeidsløse Edi møter to brødre i en bar som kommer med et overraskende forslag: De ber Edi være livvakt for deres tenåringssøster. Men den unge damen driver med aktiviteter som brødrene ikke vet om, og Edis liv forandres radikalt.

Edi og Juri tjener til livets opphold med å samle skrapmetall fra byens gater. De bor sammen i en nedlagt fabrikk, og det lille de tjener bruker de som regel opp i en tvilsom bar.

Det er på denne baren Edi får tilbudet fra de to brødrene. De vil han skal være livvakt for deres 17-årige søster "Prinsessen" som de har tatt seg av siden foreldrenes død. De låser ofte "Prinsessen" inne for å holde henne unna andre menn.

Stygg og naiv
Men hvorfor velger de Edi? For det første på grunn av hans uvanlige interesse: Han plukker fram bøker fra søppelet og leser dem attpå til. Til livvaktjobben hører det nemlig at han skal "undervise" jenta.

For det andre er Edi så stygg at ingen kunne tenke seg å like ham.

En dag, midt i "undervisningen", blir jenta så rasende over den konstante overvåkingen at hun fornærmer Edi. Han forholder seg rolig, og naiv som han er, lar han nøkkelen bli i rommet når han går.

Tre måneder senere finner brødrene ut at søsteren er gravid. Den første mistanken faller på er en ung sigøyner som leverer sprit i baren, og brødrene sverger hevn. "Prinsessen" vil beskytte elskeren sin, og sier at Edi er far til barnet hennes. Edi får et helt annet liv som enslig far.

Polsk drama (2002)
Originaltittel: "Edi"
Med: Henryk Golebiowski, Jacek Braciak, Jacek Lenartowicz, Grzegorz Stelmaszewski, Alexsandra Kisio
Regi: Pjotr Trzaskalski
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78