Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. mai 2007 kl 19.55 Faktor: Lønn som fortjent

Et ærlig stykke arbeid

Faktor: Lønn som fortjent: Even ønsker å hjelpe andre. (Foto: Lars Fjeld, NRK)
Faktor: Lønn som fortjent: Even ønsker å hjelpe andre. (Foto: Lars Fjeld, NRK)
Kveldens Faktor handler om frivillighet og verdien av «et ærlig stykke arbeid». Vi møter to kolleger med helt forskjellig utgangspunkt for arbeidet de gjør. For Even må pengene vike for et brennende engasjement. Marianne sin lønn, utover de hundrelappene hun får etter endt arbeidsdag, er kanskje selve livet.

For mange er lønna den viktigste grunnen til å arbeide. Men for Even er det viktigste å gjøre noe av betydning. For Marianne er det jobben som har løftet henne tilbake til et anstendig liv etter mange år på gata. Her møter vi mennesker som gjennom arbeidet oppnår langt mer enn bare klingende mynt.

Håper på arbeid hver dag
Klokken åtte om morgenen, tre dager i uken, møter mennesker fra rus og gatemiljøet i Oslo spent opp i Fred Olsens gate. Håpet er å få seg en dags jobb. Arbeidsoppgavene kan variere, men mye dreier seg om rydding av fortau, maling av hus og tilsvarende. Her har Even funnet seg et arbeid der han lærer mer om mennesker og livet enn noe annet sted han har jobbet. Han jobber frivillig og får ingen lønn, men likevel føler han at han sitter igjen med mer enn det han kan kjøpe for penger.

Marianne elsker også jobben sin. Uten den tør hun ikke tenke på hvor hun hadde vært i dag. For henne er jobben selve ankeret i livet. Begge er de kolleger på "Lønn som fortjent", et lavterskel arbeidstilbud som gir personer med rusproblemer mulighet til å tjene "ærlige" penger gjennom et "ærlig" stykke arbeid.

Et viktig valg
Etter at Even mistet sin første kone i en scooterulykke på Svalbard, bestemte han seg for å bruke mer av tiden sin til å hjelpe andre. Sammen med den nye kona si har Even tatt avgjørelsen om at de skal ha en levestandard som gjør det mulig å leve på kun en lønnsinntekt.

- Jeg vil bruke en del av tiden min på arbeid som gir lønn på en annen måte. Jeg lærer så vanvittig mye av å jobbe her. Min viktigste motivasjon for å jobbe frivillig er at jeg har en nød i hjertet for mennesker som sliter. Det er annerledes å jobbe uten å selge seg for lønn.

Stolheten tilbake
Marianne er rusmisbruker og jobber også på «lønn som fortjent». Hun får betalt for sin innsats. Penger som selvfølgelig kommer godt med i en tøff hverdag. Men, pengene er ikke alt for Marianne heller. Minst like viktig er stoltheten hun føler gjennom arbeidet sitt. Det å få tilbake troen på seg selv og kjenne følelsen av å være nødvendig, har betydd alt. Siden Marianne startet på «Lønn som fortjent» har hun sluttet å trekke på gata og greid å redusere heroinforbruket sitt radikalt.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta(2007)
Programansvarlig: Lars Fjeld, tlf 952 80 729
Prosjektleder: Cathrine Wik
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no