Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. februar 2003 kl 21.30 Dok1: Dok1: Sett med egne øyne

Aktivister med video-kamera


"Sett med egne øyne", en dokumentar om video-aktivisme. (Foto: Neccessary Illusions Prod.)
Det håndholdte videokamera er en sentral brikke i den nye visuelle revolusjonen. Levende filmopptak er ikke lenger forbeholdt brylluper og jubileer. Handicam-apparatene brukes av alle, også i den pågående politiske og sosiale strid. Men er det sannheten vi får se?

Menneskerettighetsaktivister bruker dem. Overgrep og krigsforbrytelser avsløres med dem.
I den prisbelønte dokumentaren ”Sett med egne øyne” viser de kanadiske regissørene Katerina Cizek og Peter Wintonick hva som skjer når amatører gjør seg til advokater for en sak – med et videokamera i hånden.

Hvordan påvirker resultatet mottakerne? Og hvordan forandrer denne utviklingen selve dokumentaren, slik vi kjenner den som sjanger?

Hvis å se er å tro…
”Sett med egne øyne” viser utdrag fra reportasjene til en rekke sentrale fjernsynsjournalister fra den internasjonale arena. I programmet får vi også se eksempler på hva såkalte ”media-aktivister” kommer tilbake med etter en tur i felten. Blant annet følger vi Joey Lozano, en ”video-aktivist” som utviser stor sivilkurasje der han tar seg inn i farlige områder på Sør-Filippinene og dokumenterer overgrep mot urbefolkningen.

”Sett med egen øyne” har en kritisk tilnærming til stoffet. For eksempel undersøker den i hvilken grad Lozano og hans kamera bidrar til å forebygge vold mot urbefolkningen og i hvilken grad ytterligere liv blir satt i fare.

Innkjøpt kanadisk dokumentar
Originaltittel: Seeing is Believing
Regi: Katerina Cizek og Peter Wintonick
Produksjon: Neccessary Illusions Productions
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57