Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 15. april 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Henry Notaker (foto: NRK / Haakon Dirk blaauw).
Henry Notaker (foto: NRK / Haakon Dirk blaauw).
Mat og utenrikspolitikk

Han har dekket hanekamp på Haiti, kuppet mot Allende og var en av de første TV-journalister som i 1980 intervjuet Solidaritetsleder Lech Walesa. I bortimot 20 år var den utenrikspolitiske arena arbeidsfeltet hans, men de aller fleste tenker likevel på mat og matkultur når navnet Henry Notaker dukker opp.

- I guttedagene var jeg langt fra noen kjøkkenskriver. Det var kun under julebaksten at jeg fikk lov til å delta litt, erindrer søndagens Sølvsupergjest.

Siden 1986 har Henry Notaker i sitt forfatterskap gitt ut et ti-talls bøker om mat, matkultur, historien om mat og oppskrifter. Han har vært programleder for flere kjente TV-serier som "Kulinariske henrykkelser", "Miks" og "Gastronomi".

- Går man tilbake til starten på historien for trykte kokebører, kom det èn ny tittel annethvert år. I dag kommer det på det internasjonale bokmarkedet årlig ut 20 000 boktitler om mat og kokekunst!

Fikk interessen i sør-Europa
I samtalen med programleder Haakon D Blaauw, forteller Henry Notaker at hans interesse for mat og matkultur for alvor ble vekket under hans opphold i sør-Europa i 1970-årene.

- Det hendte ofte at jeg under mitt arbeid for NRK måtte kontakte fagforeningsfolk. Noen ganger møtte jeg disse i kantinen på arbeidsplassen og kan du tenke deg hva som ofte var temaet under spisepausen? Jo, mat, sier Notaker.

Påstanden om at uansett hva man snakker med Henry Notaker om så pensles samtalen før eller senere inn på mat, har absolutt noe for seg, vedgår Sølvsupergjesten.

- Forklaringen er vel såpass enkel som at mat som tema har mange fasetter, mange vinkler og virker samlende. Alle, absolutt alle, har et eller annet forhold til dette tema!

Chile og Portugal
Som utenrikspolitiske medarbeider i NRK Fjernsynet, dekket Henry Notaker både kuppet mot Allende i Chile i 1973 og kuppet i Portugal året etter. Kuppet i Chile startet på en dato som senere har spikret seg mer fast i historien, nemlig 11. september 1973. Kuppet i Portugal skjedde 25. april året etter.

- Mens kuppet i Chile ga frykt, var situasjonen i Portugal ganske annerledes. Der spøkte soldatene med folk og hadde festet nelliker i geværpipene. En utrolig og gripende kontrast.

NRK P1 Søndag 15.april kl. 07.03: Sølvsuper. Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw