Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. februar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Besteforeldre

Hvordan skal besteforeldre være?

Anne Asserson med sine tre barnebarn (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Anne Asserson med sine tre barnebarn (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Hva snakker besteforeldre og barnebarn om? Hvordan bør besteforeldre være? Vegard Thomas Olsen møter en karrierebestemor som er veldig opptatt av gode manerer.

- Jeg har laget avtaler med barnebarna. Vi har noen timer i uka å treffes. Mitt mål er å ha det fint sammen. Men jeg må av og til være streng, slik at vi har det bra i den tiden vi møtes, forteller Anne Asserson.

Turbobestemor
Anne Asserson er en meget travel dame med en viktig jobb og mye ansvar. Hun er ikke en typisk "sitte i gyngestol bestemor", men flyr rundt og er på farten hele tiden. Hun har laget noen avtaler med barnebarna som hun prøver å passe inn i sitt travle tidsskjema. Da treffes de for eksempel til middag. Og da er gode manerer viktig, mener Anne.

- Hun er streng på en hyggelig måte. Vi lærer blant annet ting om bordmanerer. Hun er veldig streng på det, forteller et av hennes tre barnebarn, Charlotte Asserson. På julaften i fjor nektet Anne å feire med barnebarna fordi de hadde så dårlig bordskikk. Hun reiste bort, og fikk etter hvert en telefon fra det ene barnebarnet, Kirsten Asserson, som sa: "Nå har vi øvd, bestemor, jeg tror det skal gå bra". – Da var det greit, sier Kirsten.

Bestemor i Nederland
Liam Van Der Linde (10) bor i Oslo med sine foreldre, men må reise til Nederland for å treffe sin bestemor. Bestemor Wilhelmina Van Der Linde bor i Haag. Hun kan bare snakke engelsk med Liam, barnebarnet sitt. – Det er ikke så lett å uttrykke sine følelser på engelsk. Det beste hadde vært å kunne snakke nederlandsk med barnebarnet mitt, forteller Wilhelmina.

Wilhelmina synes det er greit å skjemme bort sine barnebarn, men ikke sine egne barn. – Det er lov å skjemme bort barnebarn litt. Min egen sønn ga jeg ikke så mye søtsaker til, men Liam får en del. Foreldre skal sørge for å gjøre det som er bra for barna, mens jeg som bestemor kan tillate meg å bare gjøre ting som er hyggelig.

Besteforeldre i fosterhjem
Xang Kevin Van Ho kom til Norge da han var seks år. Her har han bodd på barnehjem i flere år med broren sin, Gop Van Ho. Som tenåring fikk han en ny stor fosterfamilie. Han har etter hvert fått et bra forhold til sine fosterbesteforeldre, men det var et spesielt møte for dem første gang.

– Xang og broren kom til Billingstad på besøk med sine nye foreldre. Og der sto de da, to veldig fancy gutter. Særlig Xang – han hadde platåsko og smykker og i det hele tatt. Men de var veldig hyggelige gutter, forteller bestemor Bjørg Ekeberg. Xang er etter hvert blitt svært glad i sine besteforeldre. – De betyr svært mye for meg, de støtter meg, gir meg kjærlighet og selvtillit. Det er her jeg føler meg hjemme, forteller Xang.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83/ 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no