Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. mars 2007 kl 21.40 Niern: Jesu siste freisting

Kontroversiell Jesus-tolkning

Jesus (Willem Dafoe) på vei til korsfestelsen (Foto: Universal Pictures)
Jesus (Willem Dafoe) på vei til korsfestelsen (Foto: Universal Pictures)
Willem Dafoe spiller Jesus Kristus i den kontroversielle filmversjonen av Nikos Kazantzakis roman. I filmen møter vi en tvilende, og noen ganger motvillig, Jesus som gradvis erkjenner sin skjebne. Den omdiskuterte sex-scenen med Maria Magdalena foregår i en hallusinasjon Jesus har mens han lider på korset.

Det var særlig denne sekvensen som opprørte de hardeste kritikerne, men filmen, som romanen, inneholder flere brudd med Bibelens versjon av hendelser i Jesu liv. I filmen blir vi kjent med at Jesus, som var snekker, lagde kors til andre fanger lenge før hans egen skjebne var beseglet. Det var også Jesus selv som manipulerte Judas til å forråde ham.

Om filmen
Ingenting av det som fremkommer i filmen blir fremstilt som noe mer enn teorier, og filmen ble, til tross for sitt kontroversielle innhold, oppfattet som både interessant og anbefalelsesverdig blant bibeltolkere med mer åpent sinn.

Etter manges mening leverte Willem Dafoe i rollen som Jesus en av 80-tallets beste skuespillerprestasjoner, og burde vært Oscar-nominert. Dette skjedde ikke på grunn av alt bråket rundt filmen.

Amerikansk drama (1988)
Originaltittel: "The Last Temptation of Christ"
Med Willem Dafoe (Jesus), Harvey Keitel (Judas), Barbara Hershey (Maria Magdalena)
Regi: Martin Scorsese
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no