Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. mars 2012 kl 19.45 Underveis

Engasjement og integrering


Somalieren Abdullahi Mohamed Alason, som ble nordmann, har blitt integrert i det norske samfunnet gjennom et sterkt og bredt engasjement.

I denne episoden av "Underveis" forteller han hva samfunnsengasjementet har betydd for hans egen integrering. Ved kommunevalget i 2007 ble han valgt inn i kommunestyret i Kristiansand for Arbeiderpartiet, og han satt i 4 år som leder av kulturstyret i byen.

Flyktning
Alason kom til Norge som flyktning på julaften 1987. Da var han 17 år gammel og helt alene i verden. I Somalia hadde han tidligere samme år blitt hentet i sitt hjem og rekruttert til det militære. Moren var redd for å miste sitt eneste barn og klarte å skaffe nok penger til å kjøpe Alason ut av militærtjenesten og sette ham på et fly ut av landet.

I 1990 kom han til Kristiansand og her ble han værende. I dag er han gift med Leonor som opprinnelig er fra Portugal og sammen har de tre barn på 13, 16 og 18 år.

En del av samfunnet
Alason forteller i "Underveis" at han ønsker å være en god norsk muslim, og at han samtidig er opptatt av å være en del av det norske samfunnet. Han tar gjerne sin tørn ved vaffeljernet i korpset til datteren sin.

Om serien
I NRKs livssynsprogram "Underveis" møter vi mennesker som forteller om sine valg og verdier, og om hvordan det har påvirket livene deres. Det betyr at det like gjerne kan være et valg man har tatt om hvordan man vil bo eller leve, som et religiøst ståsted.
Hvert program starter med mennesker som forteller om sine livsvalg. Programleder Henriette Louise Krogness tar så temaet videre med en gjest i etterkant.

Produsert av Sanden Media 2012 for NRK Temaredaksjonen.
Programleder: Henriette Louise Krogness.
Presseansvarlig: Aesha Ullah mobil: 41 41 46 53, telefon: 23 04 93 75.
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice tlf: 815 65 900.