Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. august 2001 kl 20.25 Hår: Noe som passer for meg

Håret er vårt identitetskort

Mari Lise er frisørens drømmekunde.
Mari Lise er frisørens drømmekunde.
Håret har gjennom hele historien vært viktig for å vise hvem vi er, eller hvem vi ønsker å være. I to programmer ser vi nærmere på sammenhengen mellom hår og identitet før og nå.

På 16- og 1700-tallet kunne man plasseres på rangstigen etter hvor høy parykk man hadde. På 1100-tallet mente man at håret var djevelens yndlingsskjulested. Allerede 3000 år f.Kr. var håret langt og kunstferdig arrangert med krøller i pannen, så krølltangen må ha vært i bruk allerede den gang.

Det å ikke ha hår har alltid vært et problem. En av de eldste oppskriftene mot håravfall stammer fra 4000 år f.Kr. Kuren bestod av dadler, hundepoter og eselhover pulverisert og kokt i olje. Dette skulle så masseres kraftig inn i hodebunnen.

I mange kulturer har håret en egen kraft. Enkelte hinduasketer oppfatter sine filtrede hårlokker som vitalånden. Ingen må være i nærheten av, eller berøre dem.

Hva er hår i Norge i dag? Har det en kraft? Gir det status? Kan det si noe om hvem vi er eller ønsker å være? Dette er blant spørsmålene som reises i de to programmene.

Frisørens drømmekunde
I kveldens program møter vi Mari Lise. Hun er frisørens drømmekunde. Hun husker ikke når hun hadde sin naturlige hårfarge sist. Frisøren hennes, Laila, får frie tøyler hver gang.

- Mange går rundt og er kjedelige hele livet. Det har ikke jeg tenkt å gjøre, sier Mari Lise.

Sliter du med imagen, kan du oppsøke Tor Halvorsen. Han klipper kun ved fullmåne og tror at håret blir blankere og fyldigere da. Tor sier selv at han hjelper kundene med å finne sin identitet. En av hans kunder, Greta, påstår at hun var alvorlig da hun kom og mer åpen da hun gikk.

I programmet møter vi ellers punkeren og husokkupanten Eddie. Han har ingen problemer med imagen. Hanekam har han hatt i ti år. I påvente av et børskrakk bor han i en campingvogn på en okkupert tomt.

Dokumentar fra NRK kulturavdelingen
Ved Gry Kårstad og Linn Therese Amundsen
Prosjektleder: Hanne Hoel
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
Mari Lise er frisørens drømmekunde. (Foto: Linn Therese Amundsen)

En av Tor Halvorsens kunder. (Foto: Linn Therese Amundsen)