Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. mars 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 søndag 18. mars kl 20.30
Herskapelig (9:12)

Hundre år gammel prakt

- Første gang jeg kom til Dalen, ble jeg stående og måpe. Som gjest ble jeg mottatt i en diger og fantastisk varm hall som gikk over to etasjer. Det var fyr på peisen og en dame spilte Mozart, forteller programleder Toppen Bech som i kveld besøker det hundre år gamle trehotellet Hotel Dalen.

- Ikke har jeg vært på slott i Skottland. Men jeg innbiller meg at akkurat slik ser det ut i et av de aller flotteste. Til Dalen kom det britiske aristokratiet, de danset tango og kjørte Morgan, hvilket vi også prøvde å gjøre - etter fattig evne, sier Toppen Bech.

Storhotellet i Dalen
\"Hotel Dalen. Det nye, elegant indrettede Hotel på Dalen - er nu færdig til at modtage Reisende. Bestyrelsen\". For over hundre år siden, den 17. juli 1894, sto denne annonsen å lese i avisen Varden. Endelig hadde den vesle, naturskjønne bygda Dalen, et av Norges største turistsentra på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, fått det storhotellet de ønsket seg.

Veiforbindelsene var hovedgrunnen til at turistene strømmet til Dalen. Bygda var et viktig trafikknutepunkt - her møttes rutene fra Hardanger, Rogaland, Agder, Kragerø, Skien, Kongsberg og Tinn. Men det var da Telemarkskanalen åpnet sine sluser i 1892 at det virkelig ble fart i turisttrafikken på Dalen. Nå gikk det båt direkte fra Skien til Dalen, og fra Skien kunne man reise med dampskip til England, Tyskland og Frankrike. I tillegg var det fast båtrute fra Dalen til Oslo, eller Kristiania som byen den gang het, med bytte i Skien.

Og gjestene strømmet til Hotel Dalen. Kong Leopold II av Belgia, kong Haakon, dronning Maud og vesle Olav, kongen av Siam, kong Oscar II og keiser Wilhelm av Tyskland var alle gjester tidlig på 1900- tallet.

29. september 1943 overtok tyske soldater den praktfulle bygningen. Fra nå av ble den brukt som oppholdssted for polske krigsfanger. Trehotellet ble ribbet for sin tidligere glans og prakt og ble til dels svært ramponert.

Åge Samuelsen på banen
Etter krigen og frem til 1980-årene var det flere forskjellige eiere av hotellet. Så, i 1985, kom evangelisten Åge Samuelsen på banen. Gud hadde sagt at han skulle kjøpe \"ruklet\", som hotellet nå ble kalt på folkemunne, og han bød derfor 750 000 kroner. Og fikk tilslaget. Men det gikk ikke mer enn et par år før Åge og vennene hans måtte gi opp restaureringsprosjektet. Det ble for dyrt.

Hotel Dalen ble overtatt av A/S Hotel Dalen, der Tokke kommune var hovedaksjonær. Selskapet brukte mange år på å pusse opp og restaurere hotellet slik det var i 1894. Høsten 1997 solgte Tokke kommune sine aksjer til private hotellfolk, nemlig Olav Magne Underdal og Anny Botn, som er treslottets eiere i dag.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt 19.1.00

Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956/90158212 (anne.bekkevold@nrk.no)


Bilder
1. Toppen Bech sammen med gjest på Hotel Dalen, Finn Schiøll. (Foto: Dagfinn Berge)
2. Hotel Dalen er minst like praktfullt i dag som i 1894. (Foto: Dagfinn Berge)
3. Staselige kjøredoninger hører til når man besøker et gammelt treslott. Toppen Bech på prøvetur. (Foto: Dagfinn Berge)