Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 5. juli 2002 kl 20.00 Ekstreme jegere

Nifse angripere

I ukens avsnitt av ”Ekstreme jegere” tar Steve Leonard et steg til siden og viser oss noen dyrearter som slett ikke utmerker seg som jegere. Derimot er de noen av de lumskeste angripere og territorie-forsvarere på jorden!

Steve Leonard reiser verden rundt og kommer i ubehagelig nærkontakt med kasuar, morderbier, elefant og neshorn. Ingen av dem er kjent som særlig gode jegere, men alle har de et hemmelig våpen.

Med dolk på foten
Kasuaren er en strutsefugl som finnes på Ny-Guinea og i Australia. Den kan bli to meter høy og dolker fort ned et menneske med sin 12 cm lange og dødelige klo. Kasuaren ser fredelig ut, men Steve Leonard opplever at den langt fra er dorsk som en dronte. I Bruce Lee-stil langer den ut med de reneste karatespark. Av tre tær på hver fot er den innerste utstyrt med en kniv-lignende klo.

Summende mordere
Morderbien er alltid parat til å dø for fellesskapet. Den forsvarer også territoriet med sitt liv når Steve Leonard nærmer seg kolonien. TV-teamet pådrar seg fem stikk og blir forfulgt av illsinte bier i en radius av nesten tusen meter. I USA blir morderbie-kolonier regelmessig utryddet, men i sørstatene synes det som denne afrikanske bietypen er kommet for å bli.

Tunge motstandere
Elefanten har et enestående minne og kan grunne på en urettferdighet i uker, før den angriper på helt uberegnelig vis. Hvert år blir langt fler enn hundre mennesker drept av elefanter. Steve Leonard får oppleve hvor lunefull en elefant kan være.

Svart neshorn er derimot lettere å verge seg mot, fordi den alltid opptrer truende. Men hvitt neshorn, som nesten ser helt maken ut, oppfører seg svært forskjellig fra sin artsfrende. Steve Leonard ender langt oppe i et tre på trygg avstand fra dem.

Om serien
”Ekstreme jegere” er en naturserie uten mellomlegg, uten neglelakk på klørne. Steve Leonard, kjent fra ”Veterinærene i praksis”, krysser klinge med noen av skaperverkets dødeligste arter: de raskeste, de sterkeste, de giftigste, de mest strategiske, de med det farligste forsvarsvåpnet – og til sist menneskeeterne.

Han oppsøker verdens største haukefugl (harpy) som veier ni kilo, jordens giftigste slange (taipan), den to meter høye strutsefuglen med sine 12 cm lange dødelige klør (kasuar), den kanadiske bjørnen (grizzly), dødsbien og flokkjegeren ulven. Steve Leonard blir jaget av en gepard, svømmer sammen med både pirajaer og en stor hvithai, blir stukket av morderbier og bites stygt av en hare!

Dokumentarserie i seks deler
Originaltittel: Ultimate Killers
Produksjon: BBC/Discovery
Programleder: Steve Leonard (Veterinærene i praksis)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 )
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57