Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. mars 2003 kl 21.30 Dok1: Dok1: Massakren ved Mazar

Massakren på Taliban

Den skotske journalisten Jamie Doran (her i Afghanistan) har laget en dokumentar amerikanske myndigheter ikke ønsker å se –
Den skotske journalisten Jamie Doran (her i Afghanistan) har laget en dokumentar amerikanske myndigheter ikke ønsker å se – "Massakren ved Mazar" blir nå vist på NRK. (Foto: Atlantic Celtic Films)
Etter slaget mellom Nordalliansen og Taliban i november 2001 ved Mazar-e Sharif ble 8000 talibansoldater beleiret i Kunduz. Amerikanske elitestyrker skal ha vært involvert da et stort antall talibanere ble massakrert. Dokumentaren inneholder vitneprov til noen av hendelsene, hendelser som amerikanske myndigheter ikke vil vedgå har funnet sted.

I "Massakren ved Mazar" undersøker den skotske fjernsynsreporteren Jamie Doran hva som egentlig hendte med talibansoldatene etter at de var beseiret ved Mazar. Doran har i samarbeid med den afghanske journalisten Najibullah Quraishi funnet massegraver og intervjuet øyenvitner til hendelsene.

Etter slaget ble de beseirede brakt i lukkede containere fra Kunduz øst for Mazar til fangeleirer i Shibarghan, 13 mil vest for Mazar. I Dasht Leile utenfor Shibarghan er opptil 3000 døde soldater funnet i massegraver.

Pentagon benekter
Dokumentaren stiller en rekke spørsmål om i hvilken grad de amerikanske spesialstyrkene var involvert i krigsforbrytelsene som ble begått, men Pentagon benekter at det beskrevne skal ha funnet sted.

"Massakren ved Mazar" forteller hvordan amerikanske spesialstyrker tok kontroll over operasjonen, hvordan de omdirigerte containerne med levende og døde talibansoldater og at konvoien til sist endte i Dahst Leile, et sted ute i ørkenen. Her stod amerikanerne bi mens fangene som ennå levde, ble skutt og lagt i massegraver sammen med dem som allerede var døde.

Livsfarlig journalistikk
Det tok Jamie Doran og hans team nesten et år å filme "Massakren ved Mazar". Det skjedde under ekstremt farlige omstendigheter: Flere av øyenvitnene ble forfulgt og drept og dokumentargruppen måtte stadig gå i dekning. En i teamet som drev med research, ble nesten slått i hjel.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Massacre at Mazar
Regi: Jamie Doran
Produksjon: Atlantic Celtic Films
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 steinar.dahl@nrk.no