Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. juli 2003 kl 22.00 Den femte kvinnen: Dag 5-7

Mystisk mordrituale

Etterforskningsgruppen som jobber med drapene: f.v. Martinsson (Lars Melin), Maja Thysell (Marie Richardson), Kurt Wallander (Rolf Lassgård), Svedberg (Christer Fant) og Lisa Holgersson (Kerstin Andersson). (Foto: SVT)
Etterforskningsgruppen som jobber med drapene: f.v. Martinsson (Lars Melin), Maja Thysell (Marie Richardson), Kurt Wallander (Rolf Lassgård), Svedberg (Christer Fant) og Lisa Holgersson (Kerstin Andersson). (Foto: SVT)
To eldre menn er myrdet etter å ha vært utsatt for langvarige og utspekulerte pinsler. Ugjerningene, som etter alt å dømme er begått av samme person, minner om rituelle henrettelser. Kurt Wallander leter etter et mønster.

Hva er det som binder de to eldre herrene sammen? Skjuler det seg noe i deres fortid som kan forklare grusomhetene?

Med sin sedvanlige kombinasjon av metodisk grundighet og intuisjon jobber Wallander med etterforskningen nærmest døgnet rundt. Samtidig må han håndtere den voksende oppmerksomheten rundt saken. Politiet får kraftig kritikk fordi morderen fortsatt går løs, og en gruppe Ystad-borgere truer med å ta loven i egne hender.

Wallanders liv er turbulent også på det private plan. Hans viljesterke og frittalende far havner på sykehus med hjerteinfarkt. Samtidig blir Wallander mer og mer opptatt av sin nye kollega, Maja Thysell.

Om serien
"Den femte kvinnen" er på fire timelange episoder og er basert på Henning Mankells bok fra 1996, den sjette i rekken av bøker om Kurt Wallander. Sveriges Television har filmatisert i alt fem av de ni bøkene om den loslitte, hardt arbeidende politioverbetjenten. Kurt Lassgård har spilt hovedrollen i dem alle – noe Mankell selv setter som en absolutt betingelse for å tillate at bøkene blir filmet.

Kurt Wallander er en helt med mange brister – en melankolsk, ensom og overvektig mann som spiser usunt, mister omdømmet når han drikker og altfor ofte arbeider døgnet rundt. Han er fraskilt, og datteren Linda (Jenny Rudell) er hans største kilde til glede, selv om de sees alt for lite. Som politi har han en selvtillit som han mangler i privatlivet. Han er handlekraftig og svært egenrådig, og med en intuisjon som ofte leder ham i riktig retning.

Serien er sendt tidligere høsten 2002.

Svensk kriminalserie i fire deler etter Henning Mankells roman
Originaltittel: Den 5:e kvinnan
Produksjon: SVT Syd Drama, 2002
Regi: Birger Larsen
I rollene: Rolf Lassgård, Marie Richardson, Lars Melin, Christer Fant, Keve Hjelm, Klas Gösta Olsson, Emy Storm, Jenny Rudell m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53LENKER
  • Les mer om Henning Mankell