Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. desember 1999 kl 18.30 Smørøyet presenterer ANSUR

Smørøyet presenterer ANSUR (ttv)


NRK1 lørdag 18. desember kl 18.30
Smørøyet presenterer ANSUR (7:7)

Viktor møter farfar

Viktors farfar døde for mange år siden og huset hans har stått avstengt. Men etter et innbrudd trosser Viktor mors forbud og går inn. Her finner han et brev fra farfar med beskjeden: \"Merk deg ordet ansur\". Plutselig kan Viktor reise i tid og rom. I kveld reiser han tilbake til 1968 og møter både far og farfar.
Det nærmer seg nyttårsaften år 2000, og Viktor skal holde foredrag om norsk historie på skolen. Fordi Viktor har evnen til å reise i historien, har han avslørt at læreren Peter ikke alltid forteller sannheten.
For å finne ut mer om Peter, har Viktor latt seg innvie i skoleringen. Peter kjente Viktors farfar og bruker ansur som et magisk ord i skoleringen. Før nyttår må alle gi ham offergaver. Viktor skjønner etter hvert at Peter både vil ha tak i ham og i huset til farfar.
Truls har funnet ut at Peter har vært siktet for underslag som predikant Holger Larsen, og han har brukt Evy til å lokke med seg Viktor.
Og Maria er blitt truet på livet fordi moren hennes er palestinsk og har hatt noe med PLO å gjøre.

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner. Mor er redd for at sønnen kan ha arvet bestefarens overnaturlige evner. Han får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.
Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).
Handlingen i \"Ansur\" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han har evnen til å reise i tid og avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

NRK1 lørdag kl 18.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Viktor reiser tilbake til 1968 og møter farfar (Jon Sigurd Kristensen). (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

2. I episode 7 i dramaserien Ansur blir vi med på nyttårsselskap: Fra venstre: Viktors lillebror, Johannes (Sindre Lunde Holbek), Viktor, moren (Marianne Krogness), venninnen Maria (Siri Anne Nilsen) og hennes mor Dr. Kahlila Narim (Namaa Alward), samt lensmannsbetjent Storbråten (Rune Temte) (NRK-foto: Anne Liv Ekroll.

Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle