Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. april 2011 kl 17.30 Åpen himmel: Faderen på Greipstad

Svartkledt og fargerik


Midt på landsbygda utenfor Kristiansand lever en gresk-ortodoks prest og hans familie. Fader Christoforos er trebarnsfar og skogbruker. Han feller tømmer like naturlig som han holder messer i sitt eget lille kirkerom. Alt ikledd sin svarte prestekjole.

Trebarnspappaen er svartkled, men fargerik. Han brenner for økologi og miljø. Han lever uten bil, men kjører traktor i skogen. Og han lager gjerne Tortillas eller Pizza Calzone til barna.

I dette programmet må imidlertid pizzaen lages uten ost. Sånn rett før påske er det strenge regler i den gresk-ortodokse heimen for hva man kan spise og ikke – og hva man gjør.

- Mens mange nordmenn bruker denne siste helga før påske til å ta fri og dra på fjellet, har vi flere og lengre messer. Det er slitsomt, men givende, sier fader Christoforos.

Fra California til Songdalen
Den gresk-ortodokse presten bor i dag i Greipstad rett utafor Kristiansand. Men han er egentlig fra California. I denne utgaven av "Åpen Himmel" forteller han om en spesiell oppvekst, preget av en sterk interesse for språk, historie - og sjølberging.

- I tillegg vokste jeg opp i en meget konservativ familie. Jeg ble kanskje opplevd som en rebell, og da jeg nektet å be om unnskyldning for noe jeg ikke hadde gjort, ble jeg kasta ut hjemmefra. Da var jeg 14 år gammel, og det var først da min far besøkte meg i Norge mange år senere, at han ba meg om tilgivelse. Den historien lærte meg mye om å tilgi og om å ikke dømme for fort, forteller han i programmet.

Bunad på 17.mai
Selv når han er ute og hogger tømmer, eller henter barna i barnehagen, går Christoforos i sin svarte prestekjole. - Jeg bruker alltid denne, også utenpå verneskoene og arbeidstøyet. Eneste unntaket er 17. mai, da trekker jeg i den flotte bunaden som min svigermor har sydd til meg, forteller den fargerike faderen i Greipstad.

Programmene er produsert for NRK i 2011 av Sanden Media As i Kristiansand.
Prosjektleder i Sanden Media: Brita Sørli Jærnes 40412726
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900