Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. september 2008 kl 19.30 Solens mat

Kokka på berget

Solens mat (2): Italiensk husmannskost, verken mer eller mindre, byr Rosa Cucchiellas på i
Solens mat (2): Italiensk husmannskost, verken mer eller mindre, byr Rosa Cucchiellas på i "Solens mat". (Foto: Per Anders Rudelius, SVT)
For over 30 år siden flyttet alle fra den lille italienske fjellandsbyen Santo Stefano di Sessanio. De dro til storbyen, og bare Rosa Cucchiella ble igjen som ensom kvinne på berget. Du møter henne og blir kjent med hennes kjøkkenkunster i Bo Hagströms serie "Solens mat".

Den høyeste fjelltoppen i Apenninene reiser seg til neste tre tusen meters høyde, og den synes godt fra Rosa Cucchiellas tilholdssted. For ti år siden kunne man gå rundt og banke på alle dørene i gaten, men det var ingen til å åpne noe sted. Bare Rosas dør var åpen. Hun startet vertshus og pensjonat for å trekke folk til stedet. Det var litt av en utfordring.

Rosas husmanns-kost
Men hun fikk hjelp av kommunen til å åpne restauranten, og lage mat det kunne hun. Ryktet spredte seg om Rosas hjemmelagde mat. Nysgjerrige byfolk begynte å dukke opp for å smake på den tradisjonelle husmannskosten: Retter basert på lammekjøtt, lokale oster, linsesuppe, potetklepper med safran. Og pasta, som er Rosas største suksess. For selvsagt lager hun sin supertynne pasta, maccheroni alla chitarra, selv.

Mer om serien
Svenske Bo Hagström kaller seg mat-turist, og han følger solen og maten også i denne omgangen av "Solens mat". Selvsagt er det Italia det dreier seg om, og reisen starter i den lille fjellbyen Castel di Sasso nordvest for Napoli. I løpet av de seks sendingene skal vi enda høyere opp i Apenninene, til Santo Stefano di Sessanio, før det bærer nordover til regionen Piemonte. Deretter står Lombardia, Emilia og Liguria for tur. Siden ender det i Toscana og Genova.

Svensk serie om matkultur (2007)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer