Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. november 2002 kl 21.30 Faktor: Fremad - og aldri glemme!

Fra gølvet i Halden til Røkkes fang

I kveld møter Yngve Hågensen seg selv som 11-åring på Enerhaugen i Oslo. (Foto: Gunnar Holthe)
I kveld møter Yngve Hågensen seg selv som 11-åring på Enerhaugen i Oslo. (Foto: Gunnar Holthe)
Denne helgen går Yngve Hågensen ut av Arbeiderpartiets sentralstyre. En vel 40 år lang politisk karriere går mot slutten, og en ekte proletar forlater den politiske arena. Hågensen har vært alt fra ”en av gutta på gulvet”, til leder for LO og nå styremedlem i Aker Kværner. Det er ikke mye han angrer på, men han er forbannet på at arbeiderbevegelsen mister tillit og oppslutning.

Han erkjenner at bredden i debattene i bevegelsen er blitt mindre, men tror ikke det er årsaken til at folk har gått over til den politiske høyresiden. I kveldens dokumentar møter vi Yngve Hågensen fra en ny side, direkte som alltid – men også mer åpen.

Ansvar og moderasjon
- Vi tok ansvar og prediket måtehold for å redde arbeidsplassene og grunnlaget for velferden i dette samfunnet, mens Carl I. Hagen har fått folk til å tro at oljepengene rekker til alt alle vil ha, sier Hågensen. Like engasjert slår han fast at ingen skal falle utenfor i dette samfunnet. Men han blir utydelig når han skal forklare hvordan arbeiderbevegelsen kan snu den politiske strømmen. Han innrømmer at de ikke har vært sterke nok i argumentasjonen for hvorfor vi har fått det samfunnet vi har fått.

Ydmyk og stolt politiker
I programmet forteller Hågensen åpenhjertig fra sin tøffe barnehjemsoppvekst. Som fjortenåring flyttet han til Halden for å starte et voksent og selvstendig liv, og sammen med broren Reidar begynte han i byens hjørnesteinsbedrift, Saugbrugsforeningen. Videre gikk veien inn i politikken, og Hågensen er ikke et sekund i tvil om at han valgte riktig når han ser tilbake på den politiske kursen han selv ledet an.

”Faktor”s Bitte Vatvedt har fulgt en ydmyk, fortsatt stolt, men fremfor alt profesjonell politiker noen dager i høst.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Cathrine Wik
Programskaper: Bitte Vatvedt
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96