Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. februar 2003 kl 21.00 Niern: Shine

David Helfgotts usedvanlige livshistorie


"Shine" handler om den usedvanlige livshistorien til den australske pianisten David Helfgott
Den australske pianisten David Helfgott kom som musikalsk begavet tenåring til London for å studere på Royal College of Music. Han ble erklært for det største talentet på skolen, og hans evner ble sammenlignet med Horowitz. I 1970 ble Helfgott avorlig syk, og i ni år satt han på psykiatrisk avdeling under medisinsk behandling.

"Shine" er regissert av Scott Hicks, som selv tok initiativet til å lage film over David Helfgotts liv etter å ha sett ham spille i 1986. Vi følger David fra 12-årsalderen, gjennom tenårene, studier i London, sammenbruddet og mange års tilværelse som psykiatrisk pasient. Faren, som bærer på sterke minner fra andre verdenskrig, stiller svært store krav til sine barn når det gjelder musikalske prestasjoner og lojalitet til familien. Det problematiske forholdet til faren og musikken går som en rød tråd gjennom hele historien.

I en annen verden
Under sykehusoppholdet fant en lege, som ikke var psykiater, på å appellere til Helfgotts musikalske sans. Legen fikk Helfgott ut av sykehuset, installerte ham hos en privat pleiefamilie, og ansatte ham på sin egen restaurant i Perth, hvor han kunne spille så mye han ville. Med støtte av sin blivende kone, Gillian, kunne han i 1984 vende tilbake til konsertsalene med stor triumf. Dette ble innledningen til en ny epoke i hans karriere og i hans liv. Han har siden gitt et utall konserter rundt om i verden.

Helfgott er på en måte fortsatt handikappet. Han er svært nærsynt, og pludrer uavbrutt med seg selv, uansett hva han foretar seg. I et intervju i den danske avisen Politikken sier Helfgott: "Når jeg spiller, så er jeg i himmelen – og i helvete. Jeg føler at jeg går inn i en annen verden. Det er der jeg bor".

Australsk spillefilm fra 1996
Originaltittel "Shine"
Regi Scott Hicks
I rollene Alex Rafalowich, Noah Taylor, Geoffrey Rush, Armin Mueller-Stahl, Lynn Redgrave og Sir John Geilgud.
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no