Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. desember 2007 kl 22.30 Bladrik grein - Halldis Moren Vesaas

Hyllest til Halldis

Foto: Truls Hansen, NRK
Foto: Truls Hansen, NRK
Lyrikeren, gjendikteren og kulturarbeideren Halldis Moren Vesaas ville fylt 100 år den 18. november i år. NRKs rikholdige arkiv gir oss mulighet til å gjenoppleve noe av alt det hun sto for.

Minneprogrammet viser intervjuer med broren Torleiv Moren, hennes datter Guri Vesaas og hennes sønn Olav Vesaas. Sønnens nye biografi om Halldis, "Å vera i livet", utkom i september i år.

Til å sette Halldis Moren Vesaas’ lyrikk i perspektiv bidrar også professor i litteratur, Otto Hageberg. Og for å komme nærmere hennes empatiske side gis ordet til Tor Jonsson-biografen Ingar Sletten Kolloen. Han har også gjort seg kjent med Moren Vesaas’ tekster og livssituasjon.

Den store scenen
Hele 54 gjendiktninger gjorde Moren Vesaas for Det Norske Teatret. En av teatrets sjefer, Svein Erik Brodal, snakker med tre skuespillere om hennes innsats ved teatret.

Tidligere journalist i Aftenposten, Rie Bistrup er også med, i likhet med ordfører i Vinje og sambygding med Vesaas-familien, Arne Vinje.

Gjenhør med dikt
Programmet legger i stor grad vekt på å vise rammene rundt Halldis Moren Vesaas’ kunstneriske bidrag, og å gi oss gjenhør med diktene hennes. Noen er lest av henne selv, mens andre formidles av skuespilleren Andrea Bræin Hovig. Enkelte dikt er tonsatt og blir fremført av Kirsten Bråten Berg.

Halldis Moren Vesaas døde 8. september 1995, 87 år gammel.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2007)
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson Programinfo: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
LENKER
  • Les mer om Halldis Moren Vesaas