Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. desember 2003 kl 22.15 På verseføter i 40 år

Alf Cranner – forbilde og inspirator

Alf Cranner er nå 67 år, og kan feire 40-års jubileum som artist i mars neste år. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Alf Cranner er nå 67 år, og kan feire 40-års jubileum som artist i mars neste år. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Nå, i desember, er det 40 år siden den første rene norske vise-LPen ble spilt inn, og det var Alf Cranner som sto bak. Han startet den norske visebølgen, og har samarbeidet med så å si alle de markante musikerne innen genren i Norden. Cranner fylte 67 år i oktober. Han er morsom og kunnskapsrik, og på mange måter en levende legende.

Alf Cranner har vært forbilde og inspirator for store deler av det norske visemiljøet. Lillebjørn Nilsen sier at Cranner på 60-tallet åpnet den unge generasjonens øyne for folkevisene. Bygutten Alf Cranner var den første i nyere tid, utenfor folkemusikkmiljøet, som tok disse visene på alvor. På Cranners første plate, "Fiine Antiquiteter", tok han i bruk balladetradisjonen og ikledde den, etter manges mening, en nokså respektløs drakt.

Erik Bye - fødselshjelper
Men det var Erik Bye som "oppdaget" Alf Cranner. Han hadde hørt Alf i Visens Venner, og tok den vettskremte og beskjedne sangeren med i et program fra Store Studio. Da Cranner fikk fullstendig jernteppe midt i en vise, ba Bye visesangeren om å legge seg ned på gulvet og slappe av. Og publikum lo og koste seg over denne utradisjonelle avslappingsmanøvren. I tillegg sørget Erik Bye for at Cranner fikk oppdrag. Tre år etter at han ble kjent med Erik Bye, debuterte Alf Cranner.

For mye stereo?
Jazzmusiker Alfred Janson og Alf Cranner samarbeidet om tre plater. Den første, "Rosemalt Sound", vakte begeistring fordi den var eksperimentell og en blanding av jazz, vise og folkemusikk. Enkelte kritikere mente stereoeffekten var litt overdrevet.

Som et gammelt ektepar
Slik karakteriserer Odd Børretzen det femten år lange samarbeidet med Cranner. De to har laget plater og turnert sammen. "Du var den poetiske og kunstneriske, jeg skulle være morsom", sier Børretzen. Han gir Cranner mye av æren for at han selv våget seg inn i det mer litterære etter hvert.

Nordisk forbrødring
"Han er den største i Norden", skrev den svenske avisen Expressen om Alf Cranner i forbindelse med platelanseringen "Både le og gråte" i 1965. Cranner kom inn i det svenske miljøet etter sensasjonelle kritikker, blant annet i Expressen. Dette førte til at han opptrådte og turnerte med flere svenske visesangere, blant andre Cornelis Vreeswijk, Olle Apolphson, Fred Åkerström og Alf Hambe. Det gjorde også at Alf Cranner ble oppmerksom på svenske jazzmusikere som Jan Johansson , Arne Domerus og andre som satte jazzarrangement på svensk folkemusikk.

Den svenske visesangeren Alf Hambe ble inspirert av, og så opp til de to norske Alf’ene, Prøysen og Cranner. I programmet får vi oppleve Alf Hambe og Alf Cranner sammen i Halmstad i Sverige. For første gang synger de "Løvetannvisa" av Prøysen/Cranner sammen. Vi får også høre Alf Cranner med deler av Göteborg Kammarkör. Dirigent Gunnar Eriksson har blant annet arrangert Alf Cranners "Sjømannsvise" (tekst Harald Sverdrup) for kor.

I tillegg til hovedpersonen, Alf Cranner, møter vi Rolv Wesenlund, Odd Børretzen, Lillebjørn Nilsen, Alfred Janson og Erik Bye som alle forteller om sitt samarbeid med Alf Cranner.

Egenprodusert underholdning fra NRK Buskerud, Telemark og Vestfold
Programansvarlig: Anne Lognvik
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83